O tehnica de reconstructie a corneei umane cu ajutorul celulelor susa a fost pusa la punct de cercetatorii americani, iar descoperirea este utila pentru victimele care si-au pierdut vederea din cauza arsurilor sau a unor substante chimice.
Utilizand niste molecule cheie, cercetatorii au putut sa detecteze celulele din ochi care se ocupa cu regenerarea si repararea corneei, informeaza bbc.co.uk.
Ei au transplantat aceste celule susa unor soareci, reusind sa obtina cornee perfect functionale.
Celulele susa limbice sunt cruciale pentru vederea sanatoasa, ajutand la repararea si regenerarea corneei, proces care are loc o data la cateva saptamani.
Fara aceste celule, corneea – membrana transparenta a ochiului prin care patrund razele luminoase – ar deveni intunecata, vederea fiind astfel afectata, iar procesul ducand la orbire.
Insa aceste celule au fost dificil de identificat, fiind ingropate in matricea unei structuri din sistemul limbic – la punctul de intalnire dintre cornee si sclera (albul ochiului).
Moleculele cheie – ABCB5 – folosite de cercetatori sunt prezente in mod natural la suprafata celulelor susa limbice.
Potrivit autorilor descoperirii – cercetatorii de la Massachusetts Eye and Ear Infirmary, Boston Children’s Hospital, Brigham and Women’s Hospital si VA Boston Healthcare System -, care si-au publicat studiul in revista Nature, metoda poate ajuta pacientii care si-au pierdut vederea din cauza unor arsuri sau a unor substante chimice.