Neurologii americani au identificat in creierele soarecilor de laborator "celulele anxietatii", ce alcatuiesc zona cerebrala in care iau nastere starile de neliniste, o descoperire ce ar putea contribui la realizarea in viitor a unor tratamente pentru persoanele care sufera de astfel de tulburari, informeaza vineri Xinhua.
Studiul, publicat saptamana aceasta in jurnalul Neuron, a fost realizat de un grup de oameni de stiinta americani de la Centrul medical Irving al Universitatii Columbia (CUIMC) si Universitatea San Francisco din California (UCSF), potrivit Agerpres.
Prin aceasta cercetare oamenii de stiinta au dorit sa identifice "zona din creier in care este codificata informatia emotionala implicata in senzatia de anxietate", dupa cum a explicat intr-un comunicat de presa Mazen Kheirbek, coautor al studiului si profesor asistent la UCSF.
Celulele au fost descoperite intr-o structura numita hipocamp, o componenta importanta a creierului uman si din cel al unor vertebrate precum soarecii, ce detine un rol important in definirea starii de dispozitie si formarea memoriei.
Aceste celule sunt prezente, probabil, si la oameni, dupa cum a declarat Rene Hen, cadru didactic in cadrul CUIMC. "Le numim 'celule ale anxietatii' deoarece se activeaza in momentul in care animalele se afla in locuri care le declanseaza teama", a explicat Rene Hen in cadrul unui comunicat de presa publicat pe site-ul CUIMC.
In urma activarii acestor celule sunt trimise mesaje catre alte zone ale creierului, ce declanseaza comportamente anxioase precum evitarea zonelor periculoase sau refugierea in locuri sigure, se mentioneaza in studiu.
Cercetatorii au utilizat o tehnica numita optogenetica pentru a controla nivelul de activitate in cadrul celulelor, astfel incat sa poata fi monitorizat comportamentul soarecilor. Ei au descoperit ca stimularea celulelor ii determina pe soareci sa devina mai anxiosi.
"Este interesant, deoarece aceasta cale directa si rapida prezenta in creier determina reactia animalelor fata de locurile provocatoare de anxietate fara a fi nevoie (ca informatia) sa treaca prin regiunile de ordin superior ale creierului", a precizat Mazen Kheirbek.
Descoperirea ofera o noua perspectiva cercetarilor din domeniul tulburarilor de anxietate la oameni si are potentialul de a conduce catre realizarea de noi tratamente pentru reducerea anxietatii, se subliniaza intr-un comunicat al UCSF.
sursa: digi24.ro