Cercetatorii au creat in laborator o inima care are puls asemenea unei inimi naturale

0
59

O echipa de cercetatori din Germania a crescut benzi de tesut al inimii umane in laborator. Acesta nu doar are genele inimii si raspunde la medicamente in moduri similare cu tesutul atrial natural, ci si bate ca o inima adevarata.

Celulele stem pluripotente induse umane (human induced pluripotent stem cells – hiPCSs) incep ca celule adulte in corpul unui om. Savantii pot intoarce aceste celule la etapa de celule stem, apoi le pot forta sa creasca intr-un altfel de tesut, scrie descopera.ro, care citeaza Futurism. Conform studiului echipei, care a fost publicat joi in jurnalul Stem Cell Reports, cercetatorii au creat tesutul atrial al inimii prin tratarea hiPCS-urilor cu acid retinoic, o substanta derivata din vitamina A care ajuta la cresterea celulelor.

Echipa a crescut un tesut tridimensional de forma unor fibre de tesut muscular cu forme similare unui muschi atrial. Miza cercetatorilor este sa foloseasca tesutul crescut in laborator pentru a dezvolta tratamente importia fibrilatiei atriale, cel mai des intalnit tip de batai neregulate ale inimii. „Acest tesut reprezinta o buna oportunitate de a duce fibrilatia atriala in laborator pentru a testa medicamente pe aceasta. Totusi, este loc de imbunatatiri pentru a atinge o similaritate si mai mare cu tesutul atrial uman”, a precizat Marta Lemme, o membra a echipei de cercetare. „Urmatorul pas este testarea mai multor moduri de a induce aritmii, de a studia mecanismele remodelarii electrice a fibrilatiei atriale si a testa noi medicamente”.