Toate persoanele cu ochi albastri se trag dintr-un stramos comun, care a trait acum aproximativ 10.000 de ani si care a suferit o mutatie genetica.
Cercetatorii explica modul in care culoarea irisului oamenilor, initial inchisa la culoare, a ajuns sa fie, in cazul unor persoane, albastra.
Citeste si: Vaslui: Fetita moarta in urma unui accident la sanius, a redat vederea unei alte fetite tot din judet
In cazul lui, mutatia a dus la culoarea albastra a irisului. Acesta a fost primul om cu ochi albastri din lume. Cu siguranta o aparitie stranie pentru ca toti ceilalti oameni, pana atunci, aveau ochii caprui.
Culoarea ochilor caprui este data de gena OCA2, iar anumite variatii genetice au produs mereu nuante diferite de maroniu, dar niciodata o culoare deschisa.
Ochii albastri au aparut in urma mutatiei unei alte gene, HERC2, care a dus la blocarea genei OCA2, care determina cantitatea de melanina ce determina culoarea maronie a ochilor.
Mutatia a aparut prima data in perioada in care oamenii migrau din Africa spre Europa. De aceea, cercetatorii cred ca toti oamenii cu ochi albastri au un stramos comun care a trait in acea perioada in Europa.
Citeste si: Un EXEMPLU de urmat: tara care doreste ERADICAREA fumatului
Teoria se bazeaza pe faptul ca mutatia genei HERC2 a fost observata la absolut toate persoanele cu ochi albastri. Astfel, este evident ca oamenii care au aceasta trasatura au mostenit de la stramosul lor comun mutatia care le da un farmec aparte, scrie historia.ro.
Desigur, este foarte greu de identificat cine a fost primul om cu ochi albastri din lume. Cele mai vechi ramasite descoperite pana acum, care au apartinut unui om cu ochi albastri, dateaza de acum 7.000 de ani si au fost descoperite intr-o pestera din Spania.