Modul in care respiram poate influenta cat de bine amintirile noastre sunt consolidate (intarite si stabilizate). Daca respiram pe nas si nu pe gura dupa ce am incercat sa invatam un set de mirosuri, atunci le tinem minte mai bine, conform cercetatorilor de la Karolinska Institutet din Suedia. Cercetarile despre modul in care respiratia influenteaza creierul au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, iar noile metodologii dau posibilitatea realizarii de mai multe studii, majoritatea concentrandu-se pe memorie. Acum, in cel mai nou studiu publicat in The Journal of Neuroscience, cercetatorii suedezi au aratat ca participantii care respira prin nas isi consolideaza amintirile mai bine.
„Studiul nostru arata ca tinem minte mai bine mirosurile daca respiram pe nas atunci cand memoria este consolidata – procesul care are loc intre invatat si reamintire”, a precizat Artin Arshamian, cercetator la Department of Clinical Neuroscience de la Karolinska Institutet. „Este prima data cand cineva a demonstrat acest lucru”, a adaugat cercetatorul.
Pentru studiu, cercetatorii au rugat participantii sa invete 12 mirosuri in doua ocazii diferite. Apoi au fost rugati sa respire prin nas sau gura timp de o ora. Cand timpul s-a scurs, participantilor li s-au prezentat seturile vechi si noi de cele 12 mirosuri si au fost intrebati daca mirosurile sunt vechi sau noi. Rezultatele au aratat ca atunci cand participantii au respirat pe nas intre timpul invatarii si cel al recunoasterii, au tinut minte mirosurile mai bine, potrivit descopera.ro, care citeaza Science Daily. „Urmatorul pas este de a masura ce se intampla in creier in timpul respiratului si cum acesta este asociat cu memoria”, a mentionat Arshamian.