Cererea de gaz lichefiat creste – In anul 2019 s-au inregistrat evolutii cheie care contribuie la remodelarea industriei

0
58

Cererea globală de gaze naturale lichefiate (GNL) a crescut cu 12,5% până la 359 de milioane de tone în 2019, conform celei mai recente perspective anuale a GNL publicate de Shell pe 20 februarie – o creștere semnificativă care susține rolul tot mai mare al GNL în tranziția către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon.

În anul 2019 s-au înregistrat evoluții cheie care contribuie la remodelarea industriei:

• Un record al industriei de 40 de milioane de tone de aprovizionare suplimentară devenind disponibil și consumat de piață.

• Credința în creșterea cererii pe termen lung care declanșează decizii record de investiții în capacitate de lichefiere de 71 de milioane de tone.

• Creșterea diversității structurilor contractuale, oferind o gamă mai largă de opțiuni cumpărătorilor de GNL.

• Rolul în creștere al gazelor în îmbunătățirea calității aerului prin schimbarea cărbunelui în gaz în sectoarele electrice și industriale, cu anunțuri de generare a cărbunelui, mai mult decât trecătoare.

Gazul natural emite între 45 și 55% mai puține emisii de gaze cu efect de seră și mai puțin de o zecime din poluanții atmosferici decât cărbunele atunci când este utilizat pentru a genera energie electrică.

„Piața globală a GNL a continuat să evolueze în 2019, odată cu creșterea cererii pentru GNL și gaze naturale în sectoarele de energie electrică și non-electricitate”, a declarat Maarten Wetselaar, director integrat pentru gaze și energii noi la Shell.

„Investițiile de aprovizionare record vor satisface nevoia crescândă a oamenilor de combustibil fosil cel mai flexibil și mai curat.”

„În timp ce astăzi vedem condiții slabe ale pieței datorită introducerii unei noi oferte, a două ierni blânde succesive și a situației Coronavirus, ne așteptăm să se întoarcă echilibrul, determinat de o combinație de creștere continuă a cererii și de reducere a ofertei noi în flux până la mijlocul anii 2020 „.

Europa a absorbit majoritatea creșterii ofertei din 2019, întrucât LNG-ul la prețuri competitive a favorizat trecerea de la cărbune la gaz în sectorul energiei electrice și a înlocuit scăderea producției interne de gaz și a importurilor de gaze.

Noile mecanisme de tranzacționare la fața locului și o varietate mai largă de indici folosiți pentru contractele pe termen lung indică faptul că GNL devine o marfă din ce în ce mai flexibilă.

S-a înregistrat o creștere modestă a importurilor către Asia în 2019, comparativ cu anii precedenți, urmare a vremii blânde și a creșterii producției de electricitate din energia nucleară din Japonia și Coreea de Sud, doi dintre cei mai mari importatori mondiali.

În China, importurile de GNL au crescut cu 14% în 2019, deoarece eforturile au continuat să îmbunătățească calitatea aerului urban. Notabilă a fost și creșterea cererii de GNL în Asia de Sud.

În total, Bangladesh, India și Pakistan au importat 36 de milioane de tone, cu o creștere de 19% față de anul trecut, indicând țările în curs de dezvoltare din Asia.

Pe termen lung, se preconizează că cererea globală de GNL se va dubla până la 700 de milioane de tone până în 2040, potrivit prognozelor, deoarece gazul joacă un rol semnificativ în modelarea unui sistem energetic cu emisii reduse de carbon.

Asia este de așteptat să rămână regiunea dominantă în deceniile următoare, Asia de Sud și de Sud-Est va genera mai mult de jumătate din cererea crescută, noteazp energyindustryreview.