Chevron si Salvati Bucurestiul, intervenienti intr-un proces dintre Prefectura Vaslui si Consiliul Local SULETEA

0
108

Curtea de Apel Suceava a admis, miercuri, cererile de interventie formulate de Chevron Romania si Asociatia Salvati Bucurestiul in procesul dintre Prefectura Vaslui si un consiliu local care emisese o decizie prin care interzicea explorarea gazelor de sist.scrie mediafax.ro

 Curtea de Apel Suceava judeca recursul formulat de Prefectura Vaslui fata de decizia Tribunalului Vaslui, care a dat castig de cauza Consiliului Local Suletea. Acesta interzisese, prin hotarare, explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei.

Initial, recursul s-a judecat la Curtea de Apel Iasi, dar a fost stramutat la Curtea de Apel Suceava, care, miercuri, la primul termen, a admis cererile de interventie accesorie ale Chevron Romania Exploration and Production SRL si Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Curtea de Apel Suceava a acordat un nou termen in dosar in 17 noiembrie, cand procesul ar putea fi judecat pe fond.

 Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza, in noiembrie 2013, Consiliului Local Suletea si altor doua consilii locale din judet care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, dupa ce hotararile autoritatilor locale au fost atacate in instanta de Prefectura.

Practic, magistratii vasluieni au considerat legale hotararile consiliilor locale, pe motiv ca resursele minerale „gaze de sist” nu au fost declarate de interes national in Legea petrolului.

„Desi Prefectura a invederat faptul ca doar statul este singurul care poate avea in proprietate resursele, instanta retine ca aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de sist, inca nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafetele de teren care ar avea in subsolul lor aceste zacaminte si nici nu au fost declarate de interes national, asa cum se prevede in Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele sa fie statul”, se arata in motivarea instantei de judecata.

Prefectura Vaslui a castigat, la inceputul lunii octombrie, la Curtea de Apel Iasi, procesul cu Consiliul Local Pogana, unul din cele trei consilii locale din judet care au avut castig de cauza la instanta de fond pe tema interzicerii explorarii si exploatarii gazelor de sist, magistratii ieseni admitand astfel recursul institutiei vasluiene.

Astfel, magistratii ieseni au casat hotararea instantei de fond si au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a hotararii CL Pogana privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist in comuna.

„In fond, admite cererea de anulare a prevederilor articolului 1 din Hotararea nr. 10 din 28 februarie 2013, in partea care interzice explorarea-dezvoltarea-exploatarea gazelor de sist, prin metode neconventionale, in masura in care aceasta interdictie s-ar aplica terenurilor ce nu fac parte din patrimoniul comunei Pogana, judetul Vaslui”, se arata in motivarea, pe scurt, publicata de Curtea de Apel Iasi.

Prefectura a castigat la Tribunalul Vaslui alte 12 procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective. CL Pungesti si CL Bacani au fost singurele care au facut recurs la sentintele instantei vasluiene.

In procesul cu CL Bacani, Curtea de Apel Iasi a dispus, in urma cu mai putin de o saptamana, rejudecarea cauzei, cu consultarea unor geologi de la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi.

Compania Chevron detine patru acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist, in localitatile Silistea – Pungesti, Paltinis – Bacesti, Popeni – Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a obtinut, in baza acordului de mediu si a altor avize de la alte autoritati, si doua autorizatii de construire pentru amenajarea platformelor pe care sunt sau urmeaza a fi montate sondele de explorare de la Silistea – Pungesti si Puiesti.

Chevorn a inceput in luna mai lucrarile de foraj in comuna vasluiana Pungesti, explorare finalizata in vara acestui an. Compania petroliera a prelevat probe de sol si asteapta rezultatul analizelor de laborator prin care se va stabili daca zacamantul este unul rentabil pentru a fi exploatat prin metoda fracturarii hidraulice.sursa:mediafax.ro