Chiar si o cantitate mica de alcool schimba fundamental creierul si memoria

0
50

Cercetatorii au descoperit ca alcoolul deturneaza un mecanism din creier al memoriei si schimba variatiile de gene care sunt create, generand „setea” care alimenteaza dependenta. Un nou studiu asupra mustelor a aratat ca alcoolul deturneaza formarea unor amintiri si schimba proteinele din neuroni, generand dorinta de a bea. Doar cateva pahare intr-o seara schimba, la nivel fundamental si molecular, modul in care sunt formate amintirile, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Descoperirile au fost publicate pe 25 octombrie in jurnalul Neuron. Karla Kaun, de la Brown University si autor principal al lucrarii, a scos la iveala mecanismul molecular si schimbarile in expresiile genetice implicate in realizarea si mentinerea procesului de recompensare din creier.

„Unul dintre lucrurile pe care vreau sa-l inteleg este de ce drogurile pot produce amintiri de recompensa cand de fapt sunt neurotoxine”, a precizat Kaun. „Toate drogurile au efecte secundare adverse. Daca dau ameteli si oamenii devin mahmuri in urma consumului, atunci de ce le gasesc bune? De ce tinem minte lucrurile bune despre ele si nu cele rele? Echipa mea incearca sa inteleaga mecanismele la nivel molecular al memoriei cu privire la consumul de droguri si de ce acestea creeaza dependenta”, a adaugat cercetatoarea.

Odata ce savantii au inteles cum si ce molecule formeaza dependenta, pot gasi o cale care ii va ajuta pe dependenti. Cercetatorii au gasit in urma studiilor ca una dintre proteinele responsabile pentru preferinta mustelor pentru alcool este Notch. Aceasta este „prima piesa de domino” in mecanismul implicat in dezvoltarea embrionara a creierului. O alta „piesa de domino” care ii urmeaza in mecanismul influentat de alcool este o gena numita dopamine-2-like receptor, care face o proteina care recunoaste dopamina, neurotransmitatorul care da starea de bine. „Dopamine-2-like receptor este cunoscuta pentru implicarea in codificarea daca o amintire este placuta sau rea”, a precizat Emily Petruccelli, coautoare a studiului de la Southern Illinois University.