Chiar trebuie evitate cosmeticele cu parabeni?

0
83

Parabenii sunt ingrediente des intalnite in produsele cosmetice si conservantii utilizati cel mai des in acest tip de produse, si asta pentru ca impiedica dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor in cremele preferate, in machiaje, mai ales daca acestea sunt depozitate intr-un mediu cald si umed, cum este baia. De aici si diferenta dintre termenul de valabilitate al produselor care contin parabeni si al celor care nu ii au in compozitia lor. In ultimii ani, dezbaterea in ceea ce priveste parabenii a devenit din ce in ce mai aprinsa intre producatori si oamenii de stiinta. Cei mai comuni parabeni sunt butilparabenul, metilparabenul si propilparabenul. In ultimii ani, ca raspuns la preocuparile clientilor, din ce in ce mai multe branduri au inceput sa nu mai adauge parabeni in produsele pe care le comercializeaza. In anii 1990, parabenii au fost considerati xenoestrogeni – agenti artificiali care imita estrogenul in organism, fapt ce a fost legat de aparitia cancerului de san.

In anul 2004, un studiu britanic a descoperit urme de parabeni in tumorile maligne de la nivelul sanului, iar expertii avertizau ca parabenii pot fi stocati in organism o perioada lunga de timp. Insa se pare ca au existat si persoane avizate care au criticat studiul respectiv si au declarat ca tesutul benign al sanilor sanatosi nu a fost examinat pentru a se dovedi, intr-adevar, ca prezenta parabenilor in tumori cauzeaza cancer. Apoi s-a ajuns la concluzia ca parabenii au fost legati in mod gresit de aparitia cancerului la san pentru ca, de fapt, metabolitii (si nu parabenii insisi) au fost detectati in tesuturi.

Ar trebui sa evitam produsele care contin parabeni? Raspunsul este nu. Studiile realizate de-a lungul timpului arata ca parabenii in cantitati mici din produsele cosmetice nu ne pun in pericol sanatatea. Potrivit acestor studii, parabenii din produsele de ingrijire sunt metabolizati inainte de a patrunde in fluxul sangvin. Testele au demonstrat ca parabenii sunt de 10.000 de ori mai slabi fata de fitoestrogenii intalniti in alimentele pe care le consumam zi de zi. Avem obiceiul de a considera ca numai ingredientele sintetice ne pot afecta, dar nu este adevarat, pentru ca sistemul endocrin poate fi afectat si de catre substantele naturale. Iar parabenii au si o origine naturala deoarece se formeaza dintr-un acid prezent in zmeura si afine.

Unele alimente, precum soia, fasolea, ciresele, morcovii sau castravetii, produc parabeni si alte substante chimice care imita estrogenul intr-o cantitate mai mare decat cea folosita in produsele de ingrijire personala. In mod ironic, unele produse naturale folosesc mai multi conservanti sintetici pentru a evita utilizarea parabenilor. Adevarul este ca, la scara globala, s-a demonstrat ca utilizarea parabenilor in produsele cosmetice nu reprezinta deloc o amenintare pentru sanatate.