Comitetul de conducere al parlamentului din China a dezbătut luni un proiect de lege care le oferă femeilor o mai mare protecţie împotriva discriminării de gen şi hărţuirii sexuale la locul de muncă, au relatat media de stat, prezentând regulile propuse, printre care se numără şi clarificarea definiţiei comportamentului necorespunzător, relatează AFP.
Proiectul discutat de comitetul de conducere al legislativului, Congresul Naţional al Poporului, se numeşte 'Legea pentru protejarea drepturilor şi intereselor femeilor', a relatat televiziunea de stat CCTV, potrivit Agerpres.
Decizia vine în contextul în care China analizează mijloace de a menţine nivelul forţei de muncă pe fondul scăderii populaţiei şi după ce mişcarea #MeToo a fost însoţită de apeluri ale activiştilor pentru egalitatea de gen.
China se situează pe poziţia 107 din 153 în clasamentul anual al Forumului Economic Mondial privind egalitatea de gen la nivel global. Bărbaţii domină eşaloanele de vârf în domenii precum politica şi afacerile. Femeile reprezintă aproximativ un sfert din parlamentari, iar în biroul politic al Partidului Comunist Chinez, format din 25 de membri, nu se află decât o femeie.
Conform noilor reglementări, angajatorii nu vor mai avea voie să întrebe femeile care aplică pentru un loc de muncă dacă intenţionează să se căsătorească sau să aibă copii şi nici să le oblige să facă un test de sarcină, a precizat CCTV.
Televiziunea este parte a departamentului de propagandă al guvernului chinez şi este un canal oficial prin care partidul şi executivul transmit informaţii. Departamentul nu a răspuns solicitării transmise de Reuters de a comenta proiectul de lege.
Reuters precizează că nu se ştie clar cât de repede ar putea fi adoptată noua legislaţie. Discuţia ar urma să continue cel puţin până vineri, iar proiectul de lege cel mai probabil nu va fi supus la vot până atunci.
Conform noilor reguli, angajatorii vor încălca legea dacă restricţionează dreptul femeilor salariate de a se căsători sau de a avea copii şi dacă favorizează candidaţii bărbaţi în detrimentul femeilor.
Noua definiţie a hărţuirii sexuale în China menţionează că este ilegal ca femeile să fie supuse împotriva voinţei lor adresărilor verbale cu conotaţii sexuale, atingerilor corporale necorespunzătoare, imagini sexuale explicite sau insinuărilor că ar avea parte de beneficii în schimbul unor relaţii intime sau al sexului.
Mişcarea #MeToo din China a izbucnit în 2018, când o studentă din Beijing şi-a acuzat public de hărţuire sexuală un profesor. Mişcarea s-a răspândit printre organizaţii neguvernamentale, media şi alte sectoare, dar a avut parte de un regres recent, când o instanţă a decis în septembrie împotriva reclamantei într-un celebru caz de hărţuire sexuală.