Un nivel ridicat de stres, dar si starea de conectare permanenta cauzata de telefonul mobil, tableta si laptopul mereu pornite duc in mod sigur la aparitia problemelor cu somnul, iar lipsa acestuia poate duce la pierderi de memorie, obezitate, hipertensiune si depresie.
Pe de alta parte, beneficiile unui somn sanatos includ scaderea in greutate, imunitatea crescuta in fata infectiilor, o memorie mai buna si o dispozitie crescuta de a invata lucruri noi, potrivit dailymail.co.uk.
Un semn clar ca organismul nu se reface in urma somnului este nevoia de cofeina si zahar pentru a mentine ritmul zilnic. Dar mai sunt si alte simptome ce pot arata existenta unor probleme cu somnul, chiar daca reusiti sa dormiti opt ore pe noapte, cum sunt racelile frecvente, senzatia de foame permanenta, scaderea libidoului.
Solutia care poate parea cea mai rapida si la indemana sunt pastilele de dormit, dar acestea pot da dependenta, atat de ordin fiziologic, cat si psihologic, iar a doua zi senzatia de „mahmureala” nu este deloc placuta.
Exista insa solutii mai simple si mai sanatoase pentru un somn odihnitor, unele dintre ele bazate exclusiv pe alimente obisnuite.scrie mediafax.ro
1. Nucile, cum sunt cele braziliene sau cele clasice, induc somnul pentru ca au un continut mare de proteine, potasiu si seleniu si ajuta organismul sa produca melatonina, hormonul natural al somnului. Napii si spanacul sunt legume bogate in calciu, util, de asemenea, in producerea melatoninei. Nautul, ingredientul principal din hummus, crevetii si homarul sunt o sursa buna de triptofan, un aminoacid pe care organismul il poate converti in serotonina, hormon ce va va relaxa.
2. Includeti salata verde in meniul cinei. Laptucile contin lactucarium, substanta cu proprietati sedative care ajuta creierul sa se relaxeze. Puteti face un ceai de laptuci pe care sa il beti inainte de culcare.
3. Organismul are nevoie de vitamina B6 pentru a produce melatonina si serotonina. Alimente bogate in B6 sunt tonul, somonul, halibutul, usturoiul crud si fisticul.
4. Unele alimente cu un index glicemic ridicat, cum sunt painea si pastele, pot induce somnul. Acest lucru se intampla pentru ca dupa consumarea acestor alimente nivelul glicemiei si insulinei din sange creste in mod natural, iar dupa scaderea acestuia se instaleaza o stare de somnolenta. In mod normal, in timpul zilei organismul are nevoie de un nivel stabil al glicemiei si insulinei, pentru a evita schimbarile de stare si energie, dar daca scopul este un somn bun, aceste alimente ar putea ajuta.
5. Ceaiul de musetel contine glicina, substanta ce relaxeaza sistemul nervos si muschii si poate functiona ca un sedativ usor, reducand starile anxioase.