Cine a scris Biblia?

0
99

Cine a scris Biblia şi cum este alcătuită Sfânta Scriptură? În Biblie sunt adunate Scripturile sacre din iudaism şi creştinism ca nişte compilaţii ale unor cărţi scrise într-un interval de peste 1000 de ani. Când vine vorba de Noul Testament este o cu totul altă discuţie la care vom reveni.

Vechiul Testament este văzut de foarte mulţi istorici că rezultatul scrierilor a peste 100 de scriitori diferiţi. Aceştia fie erau cărturari ce se aflau în serviciul unor conducători politici fie erau clerici din Iudeea antică sau Israel.

Prima Biblie ebraică a fost compusă din toate cărţile acelor scriitori ce au fost adunate în secolele I-II d.Hr. Odată cu trecerea timpului şi adăugarea Evangheliilor şi a altor cărţi suplimentare a luat naştere Biblia creştină sau Cartea Sfântă. Sfânta Scriptură, cum mai este denumită, este formată din Vechiul Testament şi Noul Testament.

Cine a scris BIblia? Iată cine sunt autorii

Multe persoane îl văd pe Moise ca şi autor al primelor cinci cărţi ale Bibliei şi aici vorbim despre Geneza, Exodul, Leviticul, Numerele și Deuteronomul. Acestea sunt cunoscute sub numele de Tora.

Principalul autor al Psalmilor este considerat a fi David. Cu toate astea Regelui Solomon, fiul lui David, îi sunt atribuite pasaje însemnate din Biblie. La scrierea Vechiului Testament au mai contribuit şi Daniel, Osea, Amos, Naum, Zaharia, Ieremia, Isaia, Iosua Navi, Ezdra s.a.

Apostolii Luca, Marcu, Matei şi Ioan au scris Noul Testament ce este compus din patru Evanghelii. Acestea descriu detalii din viaţa lui Iisus Hristos miracolele pe care le-a făcut acesta, învăţăturile sale către omenire, patimile şi Învierea. Totodată în Noul Testament se mai regăsesc cele 21 de epistole scrise de Pavel, Ioan, Petru, Iacob și Iuda.

Biblia a fost scrisă de peste 40 de autori asumaţi, doar că acest număr ar putea depăşi 150 deoarece foarte multe dintre texte sunt necunoscute. O numărătoare exactă dovedeşte că în Cartea Sfântă apar 2930 de personaje pe tot parcursul celor 1500 de ani în care a fost redactata.

Mari controverse din Biblie

Ani la rând jocurile de noroc şi consumul de alcool a fost condamnat de către toţi liderii bisericilor crestie. Ele au fost văzute ca nişte păcate extrem de grave. Cu toate astea în Biblie nu există un pasaj concret cu privire la pedepsirea acestor obiceiuri de către Dumnezeu.

Una din cele mai mari controverse este legată de naşterea Mântuitorului în staul. Evanghelia după Matei prezintă faptul că Iisus Hristos s-a născut într-o casă unde a fost ţinut într-o copaie. De aici se pare că a apărut această poveste creându-se confuzia staulului, însă acest lucur nu este precizat în mod exact în Cartea Sfântă.

A şasea poruncă şi anume „Să nu ucizi” a adus de-a lungul istoriei multe controverse. Aceasta a fost înţeleasă de foarte mulţi greşit şi anume în contextul „Să nu ucizi fără judecată”. Lucrul acesta a dat curs pe parcusul mai multor ani unor crime ce se ascundeau în spatele aşa zisei legitime apărări sau a pedepsei capitale.

Ca o concluzie putem spune că Biblia a fost scrisă pe o perioadă de peste 1500 de ani iar cele mai evidente dovezi cu privire la autori se regăsesc chiar în pasajele Cărţii Sfinte.