Grigorie Efimovici Rasputin s-a nascut pe 10 ianuarie 1869 in satul siberian Pokrovskoie, pe malul raului Tura. Copilaria lui a fost marcata de doua evenimente tragice: moartea surorii sale, Maria, si, cativa ani mai tarziu, decesul fratelui sau mai mare, Dimitri. La 18 ani a fost inchis la Manastirea Verkoturie timp de trei luni pentru furt.
Desi este considerat calugar, nu a facut niciodata parte din clerul monahal al Bisericii Ortodoxe Ruse, ci mai degraba din secta hlastilor. In 1889 s-a insurat cu Praskovia Dubrovina avand trei copii: Dimitri, Varvara si Maria. In 1901 a plecat in pelerinaj la Ierusalim si, la intoarcere, s-a stabilit la Sankt Petersburg.
Misticul jerpelit a atras atentia Anei Virubova, buna prietena a tarinei Alexandra. Ana l-a recomandat imparatesei, cand Alexei, singurul baiat al perechii imperiale, a cazut de pe cal, suferind o puternica hemoragie interna. Medicii Curtii credeau ca aceasta ii va fi fatala baiatului, care suferea de hemofilie, boala „regala“ transmisa de regina Victoria. Tarina a acceptat sa vina calugarul si asa a intrat Rasputin in familia imperiala.
In noaptea in care el s-a rugat la capataiul copilului care agoniza, tarina Alexandra a crezut ca s-a infaptuit o minune. Alexei si-a revenit, iar Rasputin a devenit un obisnuit al Curtii. Apogeul puterii lui Rasputin a venit dupa declansarea Primului Razboi Mondial, cand tarul a plecat pe front, iar „Calugarul nebun“, dupa cum il numeau rapoartele Okhranei (serviciile secrete imperiale), a inceput sa influenteze deciziile de stat. Devenise tinta oportunistilor care, in schimbul unor petreceri cu femei, bautura si lautari, ii cereau sa mijloceasca pentru ei tot felul de functii. Rasputin se lasa „intinat“, pentru ca filosofia sa mistica ii permitea. „Numai prin durerea pacatului omul poate sa cunoasca mantuirea lui Dumnezeu“, spunea el.
In decembrie 1916, printul Felix Iusupov, Marele Duce Dimitri Pavlovici si Vladimir Puriskevici, membru al Dumei, l-au ademenit in camarile din subsolul Palatului Moika, pentru a-l ucide. S-a spus ca, pana la urma, Rasputin a murit inecat, dupa ce a fost otravit, batut, impuscat, legat fedeles si aruncat in Neva. Ultimele cercetari considera ca decesul acestuia a survenit in urma impuscarii, iar glontul fatal a provenit dintr-un revolver britanic, marca Webley Mk VI, folosit de serviciile secrete britanice din acea perioada. Rasputin dorea iesirea Rusiei din conflict, iar serviciile secrete britanice au incercat sa impiedice acest lucru trimitandu-l pe locotenentul Oswald Rayner, un apropiat al printului Iusupov, sa rezolve problema. Atat Okhrana, cat si declaratiile ulterioare ale locotenentului il gasesc pe acesta intre ucigasii lui Rasputin.
Sursa: historia.ro