Ciorbea se duce de bunavoie dupa gratii

0
91

Avocatul Poporului Victor Ciorbea se va duce de bunavoie dupa gratii, nu pentru ca s-ar preda in urma unei infractiuni ci pentru ca a primit mai multe sesizari privind conditiile de detentie si vrea sa vada personal care este situatia din inchisori.

Astfel Avocatul Poporului va efectua, in perioada urmatoare, vizite pilot in diverse centre de detentie, precum servicii de tip rezidential pentru minorii care au savarsit fapte penale si nu raspund penal, spitale de psihiatrie, penitenciare, penitenciare-spital, centre de retinere si arestare preventiva, centre de tranzit, centre de cazare a strainilor luati in custodie publica, centre speciale de primire si cazare a solicitantilor de azil, centre in care se acorda servicii de asistenta pentru consumatorii de droguri, in regim inchis.

Aceste vizite vor fi realizate impreuna cu organizatii neguvernamentale si membri ai asociatiilor profesionale.

Potrivit unui comunicat transmis de Avocatul Poporului, aceasta este una dintre concluziile reuniunii de lucru desfasurate marti, la Palatul Parlamentului, intre Avocatul Poporului, parlamentari, reprezentanti ai autoritatilor publice, asociatiilor profesionale si organizatiilor neguvernamentale.

In cadrul intalnirii, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, si adjunctul acestuia, Magda Stefanescu, au facut o scurta trecere in revista a pasilor parcursi in vederea implementarii Mecanismului national de prevenire a torturii in locurile de detentie, prin infiintarea, in cadrul institutiei, a Domeniului pentru prevenirea torturii.

„Participantii la reuniune au salutat crearea in cadrul Avocatului Poporului a Domeniului privind prevenirea torturii in locurile de detentie si au exprimat disponibilitatea de colaborare in vederea aplicarii Mecanismului national de prevenire a torturii in locurile de detentie”, se mai arata in comunicat.

In cadrul discutiilor, presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, Nicolae Paun, a atras atentia ca in ultimii 10 ani s-au primit pe adresa comisiei foarte multe sesizari privind conditiile de detentie sau tratamente inumane in penitenciare.

Reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne, prin chestorul principal Lucian Guran, au afirmat ca se acorda o atentie continua pregatirii cadrelor de politie pe linia respectarii drepturilor omului si prevenirii relelor tratamente.

Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, chestorul Catalin Bejan, a subliniat, la randul sau, faptul ca actuala Lege nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor reprezinta un instrument legal modern, dar sistemul penitenciar se confrunta cu un deficit de locuri de detentie.

El a precizat ca la nivelul anului 2012 exista un deficit de peste 18.000 de locuri de detentie si a sustinut ca pana in anul 2020 se intentioneaza crearea a circa 5.500 de noi locuri de detentie.

AGERPRES