Codrin Stefanescu: Comisia de la Venetia nici macar nu s-a aratat ingrijorata, nu cere nimeni in mod imperativ, nu e un personaj cu bici

0
82

Comisia de la Venetia a emis, vineri, o opinie preliminara in legatura cu modificarile la cele trei legi ale justitiei din Romania, formuland o serie de recomandari, intre care mentinerea rolului presedintelui Romaniei si al CSM in numirea/revocarea procurorilor de rang inalt, renuntarea la schema de pensionare anticipata a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor sefi sa invalideze, ca neintemeiate, solutiile procurorilor. Exepertii Comisiei de la Venetia considera ca noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesiva asupra judecatorilor si procurorilor, subminand independenta sistemului judiciar si a membrilor sai.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a anuntat, la Digi 24, ca PSD si ALDE au ”tinut deja cont de recomandarile Comisiei de la Venetia, am tinut cont de reglementarile tarilor europene, am tinut cont in primul rand de drepturile si libertatile cetatenesti.”.

Liderul social-democrat a precizat ca ”acest material al Comisiei de la Venetia este consultativ, are o serie de recomandari, e un fel de raspuns pentru delatorii de la PNL si USR, dar cu niste recomandari. In acest raport, trebuie sa va uitati cu foarte mare atentie pe final, scrie asa: ca in toate tarile UE, unde Curtea Constitutionala decide ceva, lucrurile sunt conform deciziilor curtii.”.

Este posibil, cum de exemplu Germania, Italia si Franta nu au deloc delimitat abuzul in serviciu (informatie contrazisa chiar de ambasada Germaniei, n.r.), la ei Curtile Constitutionale au decis un lucru si au intrat in legislatie.

Legat de modificarea Constitutiei, este in programul nostru de guvernare o asemenea idee. Cand va veni timpul pentru asa ceva vom face o dezbatere publica foarte larga, trebuie sa o faci printr-un referendum. Noi chiar credem in procedurile democratice. Noi suntem contra abuzurilor, contra mizeriilor facute de un sistem securistoid ani de zile, prin urmare am modificat si legile asa cum le au fratii nostri de uniune din UE, acolo unde drepturile si libertatile fiecarui individ sunt mai presus decat orice, iar Constitutiile lor se bazeaza pe asta.

Comisia de la Venetia nu cere, ci recomanda sa se produca unele modificari, nu cere nimeni in mod imperativ. Comisia de la Venetia nu e un fel de personaj cu bici, care impune tarilor Uniunii Europene anumite conduite. Si nici macar nu s-a aratat ingrijorata. Tineti cont ca totusi, ministrul Justitiei din Romania face parte din aceasta comisie si s-a intalnit de cel putin 4 ori cu ei. Cu toate aceste modificari mergem pana la capat. Cand poporul roman o sa spuna ca dl Danca si dl Orban (purtatorul de cuvant si presedintele PNL, n.r) pot sa schimbe totul dupa mintea lor va vor da si votul pentru treaba asta.”, a spu Codrin Stefanescu.