Trei companii sunt interesate de privatizarea combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea, doua din China si una din Europa, a declarat vineri, ministrul Economiei, Mihai Tudose, prezent la semnarea contractului de retehnologizare a centralei hidroelectrice Dimitrie Leonida.
„Privatizarea (companiei Oltchim — n.r.) este pe drum. Avem trei oferte de cumparare a Oltchim-ului asa cum este el acum. Nu am vorbit de bucati si asa de mai departe. Ieri si azi reprezentantii unui consortiu chinezesc sunt la Oltchim. Cand avem scrisorile clare de intentie, urmatoarea etapa este vanzarea”, a precizat ministrul Economiei.
Acesta a spus ca, pana in prezent, sunt interesate doua companii din China si una din Europa.
Adunarea Generala a Creditorilor Oltchim din 9 martie a aprobat planul de reorganizare a activitatii combinatului propus de consortiul de administratori judiciari format din BDO Business Restructuring SPRL iar acesta a fost supus aprobarii judecatorului sindic la 25 martie.
Pretul minim de pornire a negocierii in procedeul de selectie a ofertei castigatoare in vederea achizitiei partilor sociale ale Oltchim este de 307 milioane euro, se mentioneaza in document.
Oltchim se afla in insolventa de doi ani si s-a incercat in repetate randuri privatizarea acestuia, dar fara succes, ultimul termen fiind 15 decembrie, cand niciun investitor nu a fost interesat de societatea valceana, care are datorii istorice de aproximativ 800 de milioane de euro.
Combinatul valcean este detinut de stat prin Ministerul Economiei cu 54,8% din actiuni, PCC SE cu 18,3182%, Polyolt Holding Limited — 14,0251%, alti actionari persoane juridice — 1,4832%, actionari persoane fizice — 11,3673%.