Comisia Europeană a anunţat lansarea instrumentului de analiză a reţelelor de tranzacţii (Transaction Network Analysis-TNA), care le va permite statelor membre să facă rapid schimb de date cu privire la TVA şi să prelucreze în comun aceste date, detectând astfel mai repede reţelele suspecte, se arată într-un comunicat al executivului comunitar, informează Agerpres.
Instrumentul, dezvoltat printr-o colaborare strânsă între statele membre şi Comisie, va permite o cooperare mult mai apropiată şi între experţii reţelei UE din domeniul antifraudă (Eurofisc) în ceea ce priveşte analizarea în comun a informaţiilor, astfel încât fraudele de tip "carusel" privind TVA să poată fi detectate şi interceptate cât mai rapid şi mai eficient posibil. TNA va stimula cooperarea şi schimbul de informaţii dintre autorităţile fiscale naţionale, permiţându-le funcţionarilor Eurofisc să verifice informaţiile în raport cu cazierele judiciare, bazele de date şi informaţiile deţinute de Europol şi OLAF, agenţia antifraudă a UE, şi să coordoneze anchete transfrontaliere.
Iniţiativa CE are loc în urma unor anchete recente din presă, care au scos din nou în evidenţă costurile uriaşe ale fraudei în domeniul TVA pentru finanţele publice, precum şi faptul că bandele infracţionale se îmbogăţesc pe seama contribuabililor oneşti, precizează CE. Lansarea instrumentului face parte din eforturile susţinute ale executivului comunitar de a institui un sistem de TVA modern şi invulnerabil la fraude.
"Frauda în domeniul TVA este una dintre marile probleme cu care se confruntă în prezent finanţele noastre publice, iar eradicarea sa ar trebui să fie o prioritate pentru guvernele din UE. Acest nou instrument va mări viteza cu care autorităţile pot descoperi activităţile suspecte şi acţiona în consecinţă. Progresele înregistrate nu înseamnă însă că este mai puţin necesar să se realizeze o reformă mai profundă şi mai radicală a sistemului de TVA al UE, astfel încât să se asigure ca acesta poate face faţă volumului mare de schimburi comerciale care au loc la nivel transfrontalier în spaţiul UE", a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.
Dat fiind faptul că frauda în domeniul TVA se poate produce extrem de rapid, este cu atât mai important ca statele membre să dispună de instrumentele necesare pentru a acţiona cât mai prompt şi mai eficient posibil. Instrumentul TNA va permite accesul rapid şi uşor al autorităţilor fiscale la informaţii privind tranzacţiile transfrontaliere, permiţând astfel intervenţia rapidă în cazul în care se depistează o posibilă fraudă în materie de TVA.
Context
Comisia a insistat, în mod constant, asupra reformei sistemului de TVA, pentru ca acesta să devină mai rezistent la fraude. S-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte noile norme convenite cu privire la TVA pentru vânzările online şi o serie de norme mai eficiente pentru schimbul de informaţii şi cooperarea dintre statele membre. Cu toate acestea, progresele sunt lente în ceea ce priveşte propunerile Comisiei de a institui cu titlu definitiv în UE un spaţiu al TVA favorabil întreprinderilor şi mai puţin vulnerabil la fraude, se arată în comunicatul executivului comunitar.