Pasqual, un startup de calculatoare cuantice cu sediul la Paris, a anunțat marți că a strâns 100 de milioane de euro și că își propune să ofere avantaje comerciale majore față de computerele clasice până anul viitor, folosind noile fonduri, relatează Reuters.
Investiția este cea mai mare rundă de finanțare privată pentru un startup de calculatoare cuantice din Europa, potrivit lui Georges-Olivier Reymond, CEO și cofondator al Pasqual, și vine în contextul în care prăbușirea prețului acțiunilor a trei producători de calculatoare cuantice cotați la New York, IonQ, Rigetti Computing și D-wave Quantum, a făcut ca finanțarea acestui sector să fie dificilă, scrie Mediafax.
„Pentru că alte companii se vor lupta probabil să găsească bani și așa mai departe, poate că este o bună oportunitate pentru noi să luăm talentele care sunt disponibile", a declarat Reymond pentru Reuters, adăugând că Pasqual plănuia să își dubleze numărul de angajați la aproximativ 200 în acest an.
Pasqual a vândut recent două computere cuantice Franței și Germaniei pentru centre de calcul de înaltă performanță, iar Alain Aspect, unul dintre fondatorii Pasqual, a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2022 pentru experimentele din mecanica cuantică care au pus bazele calculului cuantic.
Oamenii de știință se așteaptă ca într-o zi calculatoarele cuantice să poată face calcule de milioane de ori mai rapid decât cele mai rapide supercomputere din prezent.
Deocamdată, a declarat Reymond, computerul cuantic al companiei a fost capabil să rezolve probleme complexe de optimizare financiară la fel de precis ca și computerele clasice și speră că va arăta un avantaj în curând.