Compusii din crema de protectie solara iti intra in sange

0
74

Un studiu recent stabileste ca, dupa aplicarea pe piele a cremelor de protectia solara, substantele chimice din ele intra in sange cu efecte inca necunoscute. Studiul realizat de catre FDA, agentia care se ocupa de securitatea si controlul medicamentelor si a produselor alimentare in Statele Unite, a stabilit ca substantele care sunt folosite in producerea cremelor de protectie solara ajung sa intre in sistemul circulator foarte rapid, conform LiveScience. 

Studiul desfasurat de catre FDA este unul destul de mic, folosind doar cateva zeci de oameni. Insa, se dovedeste a fi printre singurele astfel de eforturi care sunt indreptate spre stabilirea duratei pe care substantele din crema de protectie solara o petrec in circuitul sanguin. Rezultatele pe care agentia le-a obtinut, indiferent de amploarea studiului efectuat, reprezinta un motiv suficient din punct de vedere legal si stiintific pentru a efectua ample cercetari ulterioare pe aceasta tema.

Precizarea importanta pe care oamenii de stiinta tin sa o faca este ca nu stiu daca si in ce masura chimicalele pe care le-au descoperit in sangele voluntarilor reprezinta un risc pentru sanatate. „Oamenii ar trebui cu siguranta sa continue sa foloseasca protectie solara”, a declarat dr. Kanade Shinkai, dermatolog al Universitatii California din San Francisco, care de asemenea a co-semnat un editorial care a insotit studiul citat.

Dr. Kanade Shinkai, care nu a fost implicat in cercetarea cu privire la cremele de protectie solara, explica ca acestea nu presupun un risc pentru sanatate. De asemenea, precizeaza ca acest studiu implica ideea ca cremele de protectie solara trebuie sa fie testate in acelasi fel precum medicamentele „sistemice”, care ajung in sistemul sanguin. Aceste studii ar putea fi indreptate spre stabilirea riscului cancerigen al acestor substante. Desi cremele de protectie solara sunt folosite la scara larga, exista foarte putine studii cu privire la siguranta sau eficienta pe care acestea le au. D.F.