Concentratia lichidului seminal, cu 50% mai scazuta la barbatii ai caror tati fumeaza

0
56

O cercetare realizata de o echipa a Universitatii Lund din Suedia arata ca desi mama nu este expusa la nicotina, barbatii ai caror tati au fumat la momentul sarcinii femeii au cu 50% mai putini spermatozoizi decat cei cu partea paterna nefumatoare.

Studiul a fost realizat pe 104 barbati din Suedia cu varste cuprinse intre 17-20 de ani. Odata ce specialistii au luat in considerare expunerea la nicotina a mamei, factorii socio-economici si daca tinerii analizati erau sau nu fumatori, specialistii au ajuns la concluzia ca barbatii cu tati fumatori au o concentratie a spermei cu 51% mai mica fata de cea a barbatilor cu tati nefumatori.

„Este surpinzator ca, in ciuda nivelului scazut de expunere a mamei la nicotina, concentratia spermei barbatilor a caror tati au fumat este atat de redusa”, a declarat medicul Jonatan Axelsson. Conform descopera.ro, care citeaza MedicalXpress, biomarkerul cotinina este un metabolit din nicotina ce poate fi masurat in sange. Prin masurarea nivelului de cotinin, cercetatorii au putut determina daca parintii sunt fumatori sau au fost expusi la nicotina.

Spre deosebire de ovulul mamei, gametii tatalui se divid continuu de-a lungul vietii, iar mutatiile apar intr-un anumit moment al diviziunii celulare. Fumatul provoaca aparitia nenumaratelor mutatii, asadar, de-a lungul vietii, una dintre aceste mutatii poate fi transmisa catre fiu. „Stim ca exista o asociere intre cantitatea de spermatozoizi si sansele ca acest lucru sa afecteze capacitatea barbatilor de a concepe in viitor. Acest viciu al tatilor poate afecta capacitatile reproductive ale fetelor”, a declarat Axelsson. (A.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.