Condimentul care lupta împotriva bacteriilor și a cancerului

0
56

Piperul negru are diverse beneficii pentru sănătate datorită unui compus numit piperină, care are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și de stimulare a funcției creierului.

Multă lume folosește piperul negru pentru a condimenta preparatele din carne sau legume, precum și ouăle sau diverse salate. O linguriță de piper negru are cam 5 calorii, 10 mg de calciu, 30 mg de potasiu, 10 mcg de luteină și zeaxantină, 12 mcg vitamina A și cantități mai mici din diverse alte vitamine și minerale.

În prezent, nu există reguli dietetice privind cantitatea de piper negru pe care ar trebui să o consume o persoană de orice sex sau grupă de vârstă. Cu toate acestea, ghidurile dietetice internaționale menționează că adăugarea de ierburi și condimente în mâncare poate contribui la un plus de aromă, mai ales dacă o persoană încearcă să-și reducă aportul alimentar de zahăr, sare și grăsimi saturate.

Potențialele beneficii ale piperului negru pentru sănătate

Piperul negru are o serie de proprietăți și beneficii potențiale pentru corp și creier, datorită compusului piperină, astfel:

Piperul negru este bogat în antioxidanți

Piperina, compusul vegetal din piper negru, are puternice proprietăți antioxidante. Organismul creează radicali liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele, atât în mod natural, cât și ca răspuns la stresul din mediu. Excesul de radicali liberi poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli inflamatorii, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

Cercetările au arătat că dietele bogate în antioxidanți ar putea diminua daunele provocate de radicalii liberi. De exemplu, o revizuire a unor studii în eprubete și pe rozătoare au constatat că suplimentele de piper negru și piperină pot preveni sau încetini progresul daunelor provocate de radicalii liberi și de boli precum ateroscleroza, diabetul și cancerul, scrie doc.ro.

Continuarea pe exquiils.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.