Condimentul care scade tensiunea şi te ajută să dormi bine

0
66

Originară din insulele Moluce ale Indoneziei, nucşoara este apreciată de mii de ani pentru aroma sa dulce, uşor picantă, pe care o oferă preparatelor culinare variate, de la prăjituri până la cârnaţi şi mâncăruri din legume. Pe lângă utilizăriile diverse în bucătărie, nucşoara este valorificată şi în medicina naturistă, fiind de un real ajutor în cazul celor care suferă de insomnie, probleme digestive şi nu numai.

Somnifer natural

Nucşoara, care este, de fapt, sămânţa unui fruct ce se regăseşte în copacul Myristica fragrans, este recunoscută, încă din medicina Antică, pentru proprietăţile sale de calmare şi efectele benefice asupra stării de spirit. Dacă este consumată în cantităţi mici, nucşoara are efect de calmare asupra psihicului, contribuind, totodată, la inducerea stării de somnolenţă. În Ayurveda, medicina tradiţională indiană, condimentul este recomandat înainte de culcare, pentru a avea un somn odihnitor. Pentru acest beneficiu, adaugă un vârf de cuţit de nucşoară într-o cană cu lapte cald. De asemenea, mai poţi adăuga câteva migdale şi puţin cardamom pentru a spori beneficiile aduse de nucşoară.

De ajutor în problemele digestive

Uleiurile esenţiale ce intră în componenţa nucşoarei au efect carminativ. Astfel, nucşoara este de un real folos în ameliorarea şi tratarea unor probleme digestive diverse: constipaţie, diaree, balonare sau gaze intestinale. Condimentul are, de asemenea, efecte bactericide şi vermifuge, fiind util şi în eliminarea viermilor intestinali. Un remediu uşor de preparat în casă constă în adăugarea unei cantităţi mici de nucşoară în diverse feluri de mâncare, precum supele şi tocăniţele. Remediul ajută la sporirea secreţiei de enzime, contribuie la eliminarea gazelor şi, implicit, la restabilirea confortului digestiv. Ceaiul de nucşoară este, de asemenea, un remediu util în ameliorarea afecţiunilor digestive. Mod de preparare: la 1 cană cu apă fiartă, de 250 de ml, se pun ½ linguri de nucşoară şi se lasă la infuzat 15 minute. Se beau 3 căni pe zi, la nevoie.

Continuarea pe clicksanatate.ro