Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a prezentat, joi, două proiecte prin care autoritatea dorește să simplifice refinanțările de credite, ceea ce ar crește concurența în domeniul serviciilor financiare, informează mediafax.
„Altă zonă pe care ne concentrăm este zona serviciilor financiare. Aici, lucrurile nu stau atât de bine ca în telecom, deși numeric concurența este intensă, avem 30 de bănci, prezență semnificativă. Serviciile noastre, ne spune sectorul bancar, nu sunt mai scumpe în România decât în țările din jur, alte țări din Europa Centrală și de Est. În același timp, suntem mai scumpi decât zona euro. Ținta noastră este să ajungem, prin concurență, la comisioane și dobânzi comparabile cu zona euro”, a afirmat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul unei conferințe organizată de instituție.
Președintele Consiliului a susținut că aaceste costuri sunt mai scumpe în România decât în zona euro, deoarece băncile și companiile din servicii financiare au riscuri, respectiv costuri mai ridicate în țara noastră, iar comportamentul consumatorului este diferit.
Pentru a crește gradul de concurență de pe piața financiară, Autoritatea de Concurență a inițiat două proiecte legislative care vizează refinanțările de credite, respectiv clienții băncilor să poată face mai ușor trecerea de la condiții nefavorabile la condiții favorabile de creditare, dacă se modifică oferta de pe piață. Astfel, instituția discută, în prezent, aceste propuneri, atât cu autoritățile din domeniu, precum Banca Națională a României (BNR), cât și actorii implicați în domeniu.
Prima propunere se referă al devalorizarea unui activ creditat, atunci când se dorește refinanțarea creditului. „După criza economică, de multe ori, valoarea garanțiilor pe care le depuneau clienții a scăzut. Asta împiedică, uneori, posibilitatea unor bănci de a accepta clienții la refinanțare. O idee pe care am lansat-o a fost dacă am putea, similar cu mecanismul de la Prima Casă, să găsim o variantă în care scăderea valorii proprietății să fie compensată printr-o garanție de stat. Statul ar trebui să vină cu o garanție mai mică decât la Prima Casă (n.red. – de 85%), de 10-15-20%, dată de scăderea în timp a valorii proprietăților”, a explicat Chirițoiu.
A doua propunere a Autorității de Concurență este de a reduce costurile notariale și de cadastru, în cazul refinanțărilor, deoarece proprietatea este deja evaluată în momentul în care a fost acordat creditul, astfel că procedura nu este luată de la zero, în momentul refinanțării.
Până în prezent, o îmbunătățire în ceea ce privește refinanțările a fost eliminarea comisioanelor la rambursarea anticipată a creditelor. „Un al doilea pas foarte important a fost făcut de Banca Națională în momentul în care a exceptat refinanțările de la plafoanele de creditare. În momentul când un client vrea să se mute de la o dobândă mai nefavorabilă la una mai favorabilă nu va fi împiedicat de scoringul pe care băncile sunt obligate să îl facă atunci când iau un sector nou”, a reamintit Chirițoiu.
În plus, pentru a-și atinge ținta de a crește gradul de concurență în serviciile financiare, președintele Consiliului Concurenței a anunțat că Autoritatea susține introducerea mai rapidă în legislația națională a Directivei privind plățile, PSD 2, directivă care trebuia introdusă la începutul acestui an în legislația națională.
„Aceasta crește concurența în zona bancară, facilitând intrarea companiilor de tehnologie, așa numitele fintech-uri, care să colaboreze cu băncile, dar și să le facă concurență prin furnizarea de servicii de plăți și lucrul acesta să reducă comisioanele din sistemul bancar. Dorim să colaborăm cu Guvernul și cu Parlamentul pentru a o avea cât de curând transpusă în legislația românească”, a detaliat Chirițoiu.
În Indicele Agregat de Presiune Concurențială (IAPC) din 2018, retailul de fashion a ajuns pe locul întâi din perspectiva presiunii concurențiale, detronând serviciile de consultanță IT, potrivit „Raportului anual privind concurența în sectoare cheie”, prezentat joi. Această schimbare importantă în ierarhie față de anul trecut s-a produs „ca urmare a evoluțiilor recente, în special datorită dezvoltării segmentului online”, conform reprezentanților Consiliului Concurenței. De asemenea, creșteri ale presiunii concurențiale, în acest an, se mai estimează și în cazul serviciilor bancare, asigurărilor, distribuției de autoturisme și în industria producerii și comercializării de cărămizi.