Consiliul Fiscal avizeaza favorabil reducerea TVA pana la 9% la alimente, insa are cateva rezerve.
„Consiliul fiscal avizeaza favorabil, dar cu rezerve proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la alimente si servicii de restaurant) „, se arata in opinia publicata pe site.
Practic, principala sursa indicata de catre Guvern pentru acoperirea golului de venituri generat de extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% este reprezentata de incasarile suplimentare din imbunatatirea activitatii de colectare a taxelor si impozitelor de catre ANAF.
Dar Consiliul fiscal apreciaza ca „este prematura utilizarea veniturilor suplimentare incasate fata de programul trimestrial pana cand exista indicii puternice ca aceste castiguri sunt de natura permanenta si nu se datoreaza doar unei reduceri temporare de evaziune fiscala si/sau unei evolutii peste asteptari a bazelor macroeconomice relevante (o crestere economica suplimentara) „.
Ca regula de aur, institutia mai mentioneaza ca masurile permanente de reducere a taxelor ar trebui compensate prin cresteri de aceeasi natura a veniturilor bugetare si/sau scaderi permanente ale cheltuielilor.
„Consiliul fiscal a sustinut in numeroase randuri ca este imposibil de cuantificat ex-ante dimensiunea veniturilor suplimentare generate de reducerea evaziunii fiscale, fiind totodata intru totul de acord cu ideea includerii ex post a veniturilor suplimentare din imbunatatirea colectarii in constructia bugetara ca sursa de compensare a reducerilor de taxe si impozite, dar doar dupa ce cuantumul acestora ar putea fi evaluat cu un grad ridicat de incredere si ar exista suficiente indicii ale aparitiei unui trend cel putin pe termen mediu in reducerea evaziunii fiscale – ceea ce ar echivala cu un caracter de permanenta al acestor venituri”, se arata in documentul citat.
De asemenea, se mai atrage atentia ca efectele reducerii TVA nu trebuie compensate printr-o noua reducere a investitiilor publice, in conditiile in care incepand cu anul 2012 acestea au intrat pe un pronuntat trend descendent.
Un astfel de scenariu „ar putea avea consecinte majore pe termen mediu si lung asupra potentialului de crestere economica, dat fiind necesarul major de investitii publice in infrastructura”, potrivit documentului citat.
Reducerea TVA de 9% la alimente si servicii de restaurant va intra in vigoare de la 1 iunie.