Consorţiul aflat în spatele construcţiei gazoductului Nord Stream 2, a cărui finalizare se apropie, a avertizat joi asupra riscurilor de securitate pentru proiect din partea avioanelor şi navelor de război, relatează Reuters, potrivit AGERPRES.
Conducta, menită să ocolească Ucraina şi să dubleze capacitatea legăturii actuale submarine de gaz Nord Stream din Rusia către Germania, a fost în centrul tensiunilor dintre Moscova şi Washington, care a impus sancţiuni împotriva proiectului.
Andrei Minin, un înalt oficial la consorţiul Nord Stream 2 AG, a declarat agenţiei de presă Interfax că flota proiectului a fost ţinta "provocărilor regulate ale vaselor civile şi militare străine".
Într-un comentariu trimis Reuters prin e-mail, Nord Stream 2 AG declară că poate confirma declaraţia lui Minin, care "subliniază necesitatea de a respecta cerinţele de securitate maritimă".
Potrivit Interfax, Minin a spus că un submarin neidentificat a apărut în apropierea vasului de instalare a conductelor Fortuna pe 28 martie la mai puţin de o milă depărtare.
El a citat de asemenea mai multe incidente cu alte nave şi a spus că numărul cazuri de "avioane străine" care zboară la joasă înălţime deasupra Nord Stream 2 a crescut în a doua jumătate a lunii martie.
Duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat într-un interviu că, în cele din urmă, depinde de cei care construiesc gazoductul Nord Stream 2 dacă îl finalizează în ciuda opoziţiei Washingtonului.
Potrivit Nord Stream 2 AG, conducta este terminată în proporţie de 95% şi aproximativ 121 de kilometri au mai rămas de construit.