Samburele de avocado contine 70% din cantitatea totala de antioxidantii regasiti din fruct. Iar beneficiile pentru sanatate nu se opresc aici. Samburii de avocado au mai multe fibre solubile decat furnizorii de top ai fibrelor din dietele recomandate de catre nutritionisti. Samburii contin antioxidanti care regleaza functiile intestinului si previn aparitia tumorilor. În plus, uleiul continut de sambure are puterea de a mari nivelul de colagen din pielea noastra, mentinand-o tanara si fara riduri. Asa ca de ce ai arunca la gunoi acest aliment minune?
Poate te-ai gandit ca poti creste un copac de avocado, folosind samburii ramasi dupa prepararea unei paste de guacamole, dar te-ai gandit vreodata ca ai putea consuma samburii de avocado? Atunci cand auzi ca este comestibil samburele acestui fruct, trebuie sa iti dai seama ca nu este greu de preparat sau de integrat in diferite retete.
Se deshidrateaza samburele pentru 2 ore, la 63 grade Celsius, sau se lasa la cuptor, la temperatura scazuta.
Se ia samburele si se taie, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, in sferturi. Dupa aceea, bucatile de sambure pot fi adaugate intr-un procesor de alimente sau blender puternic, pentru a prepara o pulbere. Pudra rezultata va fi amara si plina de taninuri, asa ca este perfect daca o utilizezi in combinatie cu alte arome puternice, intr-un smoothie verde de exemplu, pentru a-i mai estompa gustul. Aproximativ jumatate de sambure este suficienta pentru o portie, iar cealalta jumatate poate fi pastrata pentru data viitoare.
Pe langa posibilitatea de a introduce pudra in smoothie-uri, o mai poti folosi si in combinatie cu fulgi de ovaz la micul dejun, in sosurile de paste, chiar si la supe si tocanite, pentru un impuls de sanatate dat organismului.
Daca iti doresti, poti prepara pudra din sambure de avocado si fara a deshidrata samburele, insa termenul de valabilitate se va scurta in acest caz. Aceasta este alternativa perfecta daca iti doresti sa pregatesti mereu pudra proaspata si nu faci cantitati mari.
sursa: eva.ro