Un experiment desfasurat de cercetatori olandezi de la Universitatea din Leiden a demonstrat ca tirozina (continuta in banane si alte alimente) duce la imbunatatirea concentrarii si a reflexelor. Acest aminoacid este prezent in cantitati mari in unele alimente, scrie passionsante.be.
Aminoacizii sunt componente elementare ale proteinelor si joaca un rol fundamental in functionarea organismului. In ceea ce priveste tirozina, se stie de multa vreme ca este esentiala in sinteza unor compusi importanti ca dopamina si adrenalina. Cercetatorii olandezi si-au propus sa testeze efectul unui supliment de tirozina asupra capacitatii de reactie.
Voluntarii din grupul de studiu au fost asezati in fata unor monitoare pe care apareau sageti cand verzi, cand rosii. Cand aparea o sageata verde, trebuia ca ei sa apese un buton cat se putea de repede, in functie de sensul sagetii (la stanga sau la dreapta). In cazul unei sageti rosii nu trebuia facuta nicio miscare. Testele s-au realizat in doi timpi: dupa consumul unui suc de portocale imbogatit cu tirozina si al unuia continand un element placebo (substanta neutra).
Rezultatul a aratat ca reflexele participantilor au fost mult mai bune cand au primit o doza de tirozina, potrivit agerpres.ro.