Cafeaua ar putea avea un rol important în prevenirea bolilor Alzheimer și Parkinson. Un studiu publicat în Frontiers in Neuroscience a raportat efectul protector potențial al consumului de cafea împotriva bolii Alzheimer și Parkinson.
”Consumul de cafea pare să aibă o oarecare corelație cu un risc scăzut de a dezvolta boala Alzheimer și boala Parkinson. Dar am vrut să investigăm de ce este protectoare, ce compuși sunt implicați și cum pot avea impact asupra declinului cognitiv legat de vârstă”, a explicat Dr. Donald Weaver, codirector al Institutului Krembil Brain care a coordonat cercetarea, arată FrontierSin.
Cafeaua poate acționa asupra multor receptori din creier, permițându-i să modifice mecanismele neuronale. Cafeina în sine poate fi în măsură să prevină și să scadă formarea proteinelor amiloid-β în creier, arată studiile.
Prin reducerea formării acestor plăci, cofeina poate ajuta la prevenirea parțială a deficitelor cognitive asociate cu boala Alzheimer. Mai mult, cafeaua poate fi benefică în prevenirea pierderii de memorie. Compușii specifici cafelei sinergizează cu cofeina pentru a îmbunătăți selectiv citokinele plasmatice, care ajută funcția cognitivă.
Cum acționează cafeaua
Nu cofeina este cea care acționează cu rol preventiv. Dr. Weaver, împreună cu alti specialiști, a studiat mai multe tipuri de cafea: prăjită ușor, prăjită intens și cafeaua neagră prăjită decofeinizată.
”Cafeaua prăjită intens cu cofeină și cea decofeinizată au avut ambele potențe identice în testele noastre experimentale inițiale. Așadar, am observat devreme că efectul protector nu se poate datora cofeinei”, a subliniat dr. Mancini.