Costul standard pentru fiecare elev/prescolar pentru invatamantul preuniversitar de stat, particular si confesional acreditat, pentru anul 2018, creste de la 3.740 lei/an la 4.413 lei, potrivit unei hotarari adoptate in sedinta de joi a Guvernului.
Finantarea de baza a unei unitati de invatamant preuniversitar rezulta din multiplicarea costului standard per elev/prescolar cu coeficienti specifici unitatii de invatamant preuniversitar si cu numarul de elevi.
Costul standard per elev/prescolar se aplica pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora.
De asemenea, pentru anul 2018, valoarea costului standard pentru fiecare elev/prescolar privind cheltuielile cu pregatirea profesionala, cheltuielile cu evaluarea periodica a elevilor, precum si cheltuielile prevazute la articolul bugetar „Bunuri si servicii” creste de la 330 de lei la 355 de lei.
Majorarea costului standard pentru fiecare elev/prescolar pentru invatamantul preuniversitar de stat, particular si confesional acreditat, precum si pentru invatamantul profesional, are loc in conditiile cresterii salariilor in sistemul de invatamant, precizeaza Guvernul.
Membri ai Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Romane (ILR) si-au exprimat, miercuri, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei Nationale, Liviu Marian Pop, nedumerirea privind „schimbarea intempestiva” a directorului institutiei, prin numirea in functie a lui George Ovidiu Doca.
Corina Chertes, matematician de profesie, a fost cea care a condus, pana recent Institutul, scrie news.ro.
Institutul Limbii Romane a fost infiintat in 1999, la initiativa regretatului profesor Dan Horia Mazilu, specialist in Filologie, si, timp de opt ani, decan al Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti. Institutia este subordonata Ministerului Educatiei Nationale.
„Activitatea Institutului, de promovare a limbii, literaturii si culturii romane peste hotare s-a extins in permanenta, in ciuda marilor dificultati cauzate de legislatia improprie si de schimbarile repetate ale conducerii acestuia, pe criterii politice. In momentul de fata, ILR a ajuns sa coordoneze peste 40 de lectorate de limba si literatura romana in universitati din cele mai diverse puncte ale globului si sa gestioneze un larg program de cursuri scolare destinate copiilor de origine romana din strainatate”.
Din Consiliul de Coordonare au facut sau fac parte academicieni – Eugen Simion, Marius Sala, Mircea Martin –, profesori cu bogata experienta in predarea limbii si a literaturii romane pentru straini si cu abilitati managariale certificate, persoane a caror activitate profesionala se bucura de recunoastere publica si care au putut conlucra cu institutiile de invatamant si de cultura care asigura sprijinul indispensabil unei bune desfasurari a activitatilor Institutului Limbii Romane.
„Ne exprimam nedumerirea si ingrijorarea asupra modului in care a fost operata schimbarea conducerii ILR, fara asigurarea transparentei, fara macar o minima consultare a Consiliului de Coordonare in privinta oportunitatii acestei schimbari. Informatii despre noul Director al ILR, George Ovidiu Doca, sunt foarte greu de gasit in spatiul public. Intelegem, totusi, ca domnia sa nu are nici calificare filologica, nici experienta manageriala, nici performante stiintifice sau didactice, conditii indispensabile ocuparii unui post care are, in actuala configuratie a Institutului, atributii nu numai executive, ci si decizionale”, se arata in scrisoare.
Semnatarii semnaleaza si „eludarea cailor legale de ocupare a postului de catre George Ovidiu Doca”.
„Dupa cum se stie, posturile din sectorul public pot fi ocupate numai prin concurs. In calitatea pe care o avem, am urmarit indeaproape activitatea Institutului si nu vedem niciun motiv justificat de derogare in acest caz. Credem cu toata taria ca o institutie de importanta ILR trebuie sa intre in normalitate si sa fie condusa de o persoana de prestigiu, calificata in domeniu si care sa-si fi obtinut postul prin indeplinirea riguroasa a cerintelor legale si profesionale”.
Documentul este semnat de prof. dr. Liviu Papadima, prorector al Universitatii din Bucuresti – presedinte, prof. dr. Ioana Bican, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj – membru, Ana Borca, Institutul Cultural Roman – membru, prof. dr. Alexandru Gafton, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi – membru, prof. dr. Mihaela Gheorghe, prorector al Universitatii „Transilvania” din Brasov – membru, prof. dr. Otilia Hedesan, prorector al Universitatii de Vest din Timisoara – membru, si prof. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Romane – membru.