Costul statului cu finanțarea s-a majorat în ultima perioadă pe toate maturitățile pe fondul deteriorării situației bugetare din finalul anului, astfel că rata de dobândă pe scadența 10 ani a urcat luni cu 11 puncte de bază (0,11%) la 4,55%, cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni, anunță MEDIAFAX.
"Curba randamentelor (n.r. graficul care reflectă, la un moment dat, ratele de dobândă la titlurile de stat, pe piața secundară, pe toate scadențele) s-a deplasat în sus în medie cu 6 puncte de bază (0,06%) pe fondul preocupărilor cu privire la situația finanțelor publice", notează într-un raport zilnic Andrei Rădulescu, director la departamentul analiză macroeconomică al Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după dimensiunea activelor.
Evoluția costului de finanțare vine în condițiile în care rectificarea bugetară propusă de ministrul de Finanțe Florin Cîțu propune un deficit bugetar de 4,4% la finalul anului, ceea ce înseamnă, în esență, că necesarul bănesc pentru acoperirea cheltuielilor bugetare din acest an se majorează.
Deficitul și implicit evoluția costurilor de finanțare apare în contextul în care ministrul a decis ca practica folosită de guvernele PSD pentru menținerea într-un deficit-limită de 3% să ia sfârșit, decizie lăudată atât de mediul de afaceri, cât și de guvernatorul băncii naționale, Mugur Isărescu. Guvernele PSD au recurs în ultimii ani, pe final de an, la amânarea rambursărilor TVA către firme și a plăților pentru lucrările efectuate în contul administrației publice, o practică condamnată de mediul de afaceri și criticată într-o măsură mai mică și de Comisia Europeană.
Totodată, în noiembrie, Ministerul de Finanțe a atras 5 miliarde de lei și 0,7 miliarde de euro din piața internă, iar pentru luna decembrie a programat licitații în volum de 5,9 miliarde de lei (din care 1 miliard de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie) prin opt emisiuni de obligațiuni de stat.
În condițiile majorării deficitului din rectificare, analiștii bancari mai arată că Finanțele sunt așteptate în piață să aloce o sumă suplimentară în luna decembrie față de calendarul de licitații prestabilit, asemeni cum s-a întâmplat în luna noiembrie când calendarul vorbea de aproximativ 5 miliarde de lei, iar emisiunea totală la sfârșitul lunii a fost de 8,2 miliarde de lei.
În aceste condiții, Andrei Rădulescu notează într-un raport separat din 29 noiembrie că, în ultima săptămână din luna proaspăt încheiată, curba randamentelor din România s-a deplasat în sus în medie cu 12 puncte de bază (0,12%), evoluție divergentă comparativ cu cele din Statele Unite și Germania.
"Ne așteptăm la reacții ale curbei randamentelor din România la climatul din piețele financiare internaționale și la informațiile macroeconomice interne în ultima lună a anului curent, îndeosebi la cele din sfera finanțelor publice", mai scrie Andrei Rădulescu.
Ministrul Finanțelor Florin Cîțu spunea recent că așteptările sale sunt ca piețele financiare să nu "penalizeze" PNL "pentru ceea ce au făcut alții".