Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a declarat, marti, ca se are in vedere o alocare de cel putin 500 de milioane de euro din partea UE pentru perioada 2014 – 2020, bani care vor fi folositi pentru dezvoltarea infrastructurii in industria telecomunicatiilor.
„Pentru investitii ne trebuie si buget. Evident ca avem in vedere, in 2014 – 2020, Agenda Digitala pentru Romania, si evident ca acest sector important va fi finantat din instrumentele structurale europene. Mizam pe cel putin o alocare de 500 de milioane de euro din partea Uniunii Europene la care va veni si contributia noastra nationala si vom lua in calcul foarte multe interventii care sa stimuleze infrastructura”, a declarat, marti, ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, la conferinta internationala „Informatia inseamna putere: instrumente de informare pentru consumatorii de telecom„, organizata de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Demnitarul a afirmat ca vor fi continuate mai multe proiecte, printre care l-a amintit pe cel privind introducerea internetului in banda larga in „zonele albe” (zonele defavorizate, n.r.), proiectul Ro-Net, precizand ca vor fi incurajate investitiile intreprinzatorilor mici si mijlocii prin acordarea de subventii si finantari europene.
Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a aratat ca, in Romania, piata telecomunicatiilor este o piata dezvoltata, care s-a maturizat si care ofera utilizatorilor din tara cele mai noi tehnologii la unele din cele mai scazute preturi din Europa.
Pe langa instrumentele puse deja la dispozitia utilizatorilor, necesare luarii unei decizii in cunostinta de cauza, respectiv site-ul pentru portarea numerelor de telefon portabilitate.ro si comparatorul de tarife veritel.ro, se lucreaza la un instrument prin care se va putea masura viteza de internet a unui utilizator in cadrul unui contract, a mai spus Marinescu.
„In aceasta toamna vom pune la dispozitia utilizatorilor un instrument prin care fiecare isi poate masura viteza de internet pe care o are in cadrul contractului pe care l-a semnat”, a declarat Catalin Marinescu.
Presedintele ANCOM a mai spus ca spera ca in curand sa existe aplicatii specifice pentru persoanele cu dizabilitati, avand ca model serviciile deja puse la dipozitia acestor persoane in alte tari.
De asemenea, Catalin Marinescu a mai aratat ca peste 1,3 milioane de persoane si-au portat numerele de telefon pana acum.
„A devenit un instrument atat de usor de utilizat de catre toti consumatorii de servicii de comunicatii electronice pentru ca te face sa-ti pastrezi identitatea si sa-ti iei numarul dupa tine indiferent in ce retea te afli. Sunt utilizatori care s-au portat de doua-trei ori trecand in alte retele si cautand cea mai buna oferta” a mai spus presedintele ANCOM.