Masuri preventive – Intensificarea masurilor de biosecuritate in fermele de pasari si a monitorizarii starii de sanatate a efectivelor de pasari
Ca urmare a evolutiei a unor focare de influenta aviara in Germania, Olanda si Regatul Unit al Marii Britanii, ANSVSA a dispus, in scop preventiv, intensificarea la nivel national a monitorizarii starii de sanatate a efectivelor de pasari si a controalelor privind aplicare cerintelor de biosecuritate in fermele de pasari.
ANSVSA aplica aceasta conduita preventiva de fiecare data cand este informata de catre Comisia Europeana, prin sistemul de alerta pentru bolile animalelor, confirmarea unor noi focare de boala.
Conform notei de serviciu, transmisa structurilor teritoriale, se vor desfasura urmatoarele actiuni in judetul VASLUI:
-Organizarea de intalniri si instruiri pentru informarea si constientizarea fermierilor, a medicilor veterinari de libera practica, a vanatorilor si paznicilor fondurilor de vanatoare etc, asupra semnelor clinice ale influentei aviare si ale bolii de Newcastle si despre necesitatea notificarii, in regim de urgenta, catre DSVSA judeteana, a oricaror suspiciuni de boala;
-Se va solicita sectorului avicol sa intensifice masurile de profilaxie nespecifica si sa intareasca masurile de biosecuritate in fermele de pasari, pentru a putea preintampina orice evenimente de ordin epidemiologic nedorite;
-Efectuarea de controale privind respectarea cerintelor de biosecuritate in exploatatiile comerciale de pasari ;
Informarea privind semnele clinice de boala si necesitatea notificarii DSVSA judetene, de catre detinatorii de exploatatii non-comerciale, a oricaror suspiciuni de boala;
-Intensificarea activitatilor de monitorizare a statusului de sanatate al pasarilor si notificarea imediata a suspiciunilor de boala;
-Se vor dispune masuri pentru limitarea circulatiei pasarilor de curte in perimetrele exploatatiilor, si se vor informa fermierii asupra conditiilor de circulatie a pasarilor din exploatiile comerciale.
-DSVSA judetene care au in raza de competenta granita cu state terte vor incheia protocoale de colaborare la nivel local cu inspectoratele judetene ale politiei de frontiera, pentru ca acestea sa le notifice orice caz de gasire a pasarilor bolnave sau cadavre de pasari in zona de patrulare.
-Reactualizarea stocurilor de materiale si a structurilor de interventie, prevazute in planurile de contingenta de la nivel local.
Importurile de pasari, in Romania, de la inceputul anului si pana in prezent, din tarile mai sus-mentionate si data ultimului import:
Germania – 06.01.2014 – 13.11.2014 – 58 de transporturi de pasari:
38 transporturi – 1.951.813 gaini
20 transporturi – 207.310 pui de curca
Olanda – 16.07.2014 – 1 transport de pasari – 120.060 gaini.
Anglia – 01.04.2014 – 1 transport de pasari – 7.904 gaini.
Comertul intracomunitar, cu pasari vii provenite din tarile membre ale Uniunii Europene in care evolueaza sporadic gripa aviara, de inalta sau joasa patogenitate, se poate derula, neexistand bariere nejustificate in calea comertului.
In urma supravegherii si a regionalizarii tarilor in cauza, se transmit aceste informatii Comisiei Europene, care emite masuri de protectie referitoare la gripa aviara inalt patogena, de diverse subtipuri, prin legislatie specifica.
Ce este boala Newcastle
Boala de Newcastle, cunoscuta si sub denumirea de pseudopesta pasarilor, este o boala virala produsa de toate tulpinile aviare ale Paramyxovirusului. In conditii naturale virusul afecteaza numeroase specii de pasari, mai sensibile fiind gainile si bibilicile, apoi fazanii, curcile, paunii.