Crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc astazi Schimbarea la Fata a Domnului, numita in popor Pobreajenul. Traditii, obiceiuri si superstitii

0
78
Crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc, duminica, Schimbarea la Fata a Domnului, ce aminteste de o minune a lui Iisus, sarbatoare numita in popor Pobreajenul si considerata a marca despartirea de vara.

Sarbatoarea se refera la momentul schimbarii minunate la fata a lui Iisus, in Muntele Taborului, in fata ucenicilor sai Petru, Ioan si Iacov, cu care a urcat pe munte ca sa se roage.
Aceasta a fost prima minune a Mantuitorului asupra Sa, prin care Si-a aratat slava dumnezeiasca inaintea apostolilor: „Si dupa sase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru si pe Iacov si pe Ioan, fratele lui, si i-a dus intr-un munte inalt, de o parte. Si S-a schimbat la fata, inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina” (Matei 17, 1-2).
Pe langa semnificatia religioasa, Schimbarea la Fata a fost asimilata in popor ca zi ce marcheaza despartirea de vara, altfel spus, schimbarea vesmintelor naturii, dar si ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregateste sa soseasca. De-acum, frunzele incep a se ingalbeni, apele a se raci, iar pasarile migratoare incep a-si pregati plecarea.

In aceasta zi nu se lucreaza, iar credinciosii duc la biserica fructe din noua recolta, care se binecuvanteaza si apoi se impart. Tot acum se aduna si plante de leac. Pana in 6 august, agricultorii trebuie sa fi terminat cositul si pregatitul fanului, pentru ca iarba imbatraneste.
Tot in popor se mai spune ca de Schimbarea la Fata nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa te certe cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarea Schimbare la Fata. De asemenea, se spune ca fetele nu trebuie sa se pieptene deoarece nu le mai creste parul, iar calatoriile trebuie evitate pentru ca se spune ca va veti rataci.
Daca vor posti azi, femeile insarcinate vor avea parte de o nastere usoara si de copii sanatosi.
Din aceasta zi se interzice scaldatul, dar si culcatul afara.
Pentru ca este in timpul postului de Sfanta Maria, Schimbarea la Fata se praznuieste prin dezlegare la peste.
Mii de pelerini din Romania merg in fiecare an de Schimbarea la Fata pe Muntele Tabor, singurul munte izolat din Israel, care se afla in regiunea Galileea de Jos, la aproximativ noua kilometri est de Nazaret. Muntele Tabor se mai numeste Muntele Schimbarii la Fata a lui Hristos.
Astazi pe Tabor se inalta doua manastiri crestine, una ortodoxa (in partea de nord-est) si una franciscana (in partea sudica). In manastirea de maici greco-ortodoxa de pe Tabor vietuiesc si cateva calugarite romance.
De actuala biserica ortodoxa de pe Muntele Taborului se leaga numele arhimandritului roman din Moldova Irinarh Rosseti, una dintre marile figuri ale monahismului romanesc din secolul al XIX-lea. Dupa ce a intemeiat si a dezvoltat Manastirea Horaita din judetul Neamt, acesta a plecat la Locurile Sfinte impreuna cu ierodiaconul Nectarie Banul, ucenicul sau, stabilindu-se in Muntele Tabor, unde a stat 16 ani. Cuviosul Irinarh incepe constructia unei mari biserici de piatra pe Muntele Taborului in cinstea Schimbarii la Fata a Domnului, dar nu va reusi sa o termine din cauza faptului ca era in varsta si bolnav, incheierea acestei constructii lasand-o in grija ucenicului sau, care se loveste si el de lipsa de fonduri. La un moment dat, neavand cu ce sa intretina sfantul lacas, il inchina Patriarhiei Ierusalimului, acesta fiind acum sub administrarea grecilor. Mediafax.ro