„Dorinţa mea este ca elevii să înţeleagă tehnologia, pentru că lucrurile se vor schimba mult, vorbim despre roboţi acasă, la birou, pe stradă. Aş vrea să fim pregătiţi să-i înţelegem.
Şcoala IT, un proiect educaţional pentru copii construit de Cristian Lăcraru, prin care profesori de IT merg în 15 şcoli private din Bucureşti pentru a ţine cursuri de programare şi robotică, a ajuns la afaceri de 220.000 de lei (46.000 de euro) în 2018, iar planurile vizează o creştere de până la 80% anul acesta.
Antreprenorul Cristian Lăcraru, care a pus pe piaţă conceptul Şcoala IT, vrea să extindă businessul şi în alte oraşe în următorii doi ani, pe listă fiind Cluj-Napoca şi Braşov.
„Ideea de a face o şcoală de IT a venit din pasiunea pentru tehnologie. Background-ul meu este unul tehnic, am terminat electronică la Universitatea Politehnică. Am văzut cât de rapid este avansul tehnologic, iar scopul meu a fost să-i învăţăm pe cei mici cum să înţeleagă tehnologia şi cum să o manevreze, să ştie şi ce se află în spatele ecranului“, a spus Cristian Lăcraru.
Publicul ţintă al Şcolii IT îl reprezintă copiii cu vârste între 5 şi 12 ani, după ce din programul pilot a reieşit că la vârste mai mici, chiar dacă sunt atraşi de roboţi, copiii nu reţin elementele pe care le învaţă.
Investiţia iniţială în business, în 2009, a fost de circa 5.000 de euro, care a presupus echipamentele pentru un laborator.
„A trebuit să pornim cu nişte parteneri, a fost greu pentru că din câte ştiu nimeni nu făcea asta, dar ideea a prins foarte bine pentru că întotdeauna ceva nou creează curiozitate, interes şi investiţii“, a mai spus Cristian Lăcraru.
Pentru că se afla pe o nişă la început de drum, antreprenorul a făcut şi cercetări de piaţă să vadă ce vor copiii, dar şi tehnologiile pe care le au ei acasă, astfel încât să înţeleagă ce trebuie să îi înveţe.
În prezent, Şcoala IT lucrează cu grădiniţe şi şcoli primare, dar are programe şi pentru gimnaziu, liceu.
„Şcoala IT are un concept diferit pentru că noi nu lucrăm pe module de lucru. La noi lucrurile merg continuu, în acelaşi timp cu programa şcolară. Copilul s-a înscris în luna septembrie, poate rămâne în program până în luna iunie, respectând vacanţele.“ Peste 400 de copii sunt înscrişi permanent în proiect, iar centrele în care merg cei opt angajaţi ai Şcolii IT sunt exclusiv private, urmând ca în perioada care vine să mai semneze cu încă două centre.
Un curs de robotică şi programare costă 50-60 de lei pe şedinţă, sumă care include şi echipamentele, consumabilele, roboţii cu care vine Şcoala IT.
„În septembrie trebuie să intrăm în partea de gimnaziu şi în perioada 2019-2020 vreau să pregătesc două echipe de robotică pentru a merge cu ei la concursuri, iar apoi să extindem businessul în două oraşe din afara Bucureştiului“, a mai spus Cristian Lăcraru.
Referitor la forţa de muncă, în contextul în care România are o industrie IT puternică, în care angajaţii primesc cele mai mari salarii din economie, antreprenorul spune că este dificil să găsească oameni dispuşi să le predea robotică şi programare celor mici. Tocmai de aceea, el s-a îndreptat spre tinerii care termină facultăţi tehnice, pe care îi formează pe partea pedagogică.
„Este complicat să ţii profesori de IT, noi am simţit piaţa blocată, nu neapărat că nu ai bani să-i plăteşti, ci nu-i găseşti. Îi luăm din facultăţi tehnice, an terminali sau masteranzi, apoi începem training de pedagogie. Nu am avut fluctuaţii mari pentru că la vârsta aceasta ei sunt entuziaşti în a lucra cu cei mici“.
Investiţiile de până acum au fost susţinute din încasările Şcolii, model pe care antreprenorul vrea să-l continuie.„Liniile de credit sunt necesare în business, mi-e greu să văd o altă modalitate de dezvoltare“, a concluzionat Cristian Lăcraru.
O industrie care a explodat
Piaţa locală de IT a avut o evoluţie spectaculoasă în ultimii ani, iar estimările pentru 2019 sunt că numărul de IT-işti va trece de 100.000 de persoane, iar valoarea totală a industriei va depăşi pragul de 5,1 miliarde de euro.
Investiţiile în afacerile antreprenoriale din industria IT au prins avânt în ultimii ani, astfel că anul trecut, în 2018, UiPath, o companie românească, fondată de Daniel Dines şi Marius Tîrcă, specializată în dezvoltarea de roboţi software, a fost primul unicorn românesc.
zf.ro