Secţia pentru judecători a CSM a stabilit, în şedinţa de miercuri, 29 mai, că în cazul judecătoarei Alina Mihaela Palancanu, fost preşedinte al Tribunalului Neamţ, ar putea să existe indicii cu privire la încălcarea Codului Deontologic al Judecătorilor şi Procurorilor.
Mai precis, judecătoarea este suspectată că a încălcat normele de conduită reglementate de art. 15 alin. 2 din Cod: "(2) În cazul în care, potrivit legii, lucrările au un caracter confidenţial, judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să păstreze materialele respective în incinta instanţei sau a parchetului şi să nu permită consultarea lor decât în cadrul prevăzut de lege şi de regulament."
Potrivit art. 64 alin. (7) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CSM, "dacă se constată că ar putea exista indicii privind încălcarea normelor de conduită, secţia acordă un alt termen pentru soluţionare şi dispune încunoştinţarea judecătorului, căruia i se comunică, în copie, actul de sesizare şi raportul întocmit de Inspecţia Judiciară."
Judecătoarea Alina Mihaela Palancanu s-a remarcat în ultimul an prin prezenţa la protestele magistraţilor de pe scările Curţii de Apel Bucureşti şi printr-un demers de contestare a Secţiei pentru judecători a CSM. A fost suspectată că a furnizat unei publicaţii o adresă confidenţială a Inspecţiei Judiciare, în perioada în care ocupa funcţia de preşedinte al Tribunalului Neamţ. Cercetată de Inspecţia Judiciară şi pentru prezenţa la proteste, aceasta a fost absolvită de vină, inspectorii judiciari considerând că "participarea acesteia, în timpul liber, alături de alţi magistraţi la aceste proteste vizând un subiect cu profunde implicaţii asupra sistemului de justiţie, se circumscrie libertăţii de exprimare a persoanei".