Mierea in general este promovata drept un aliment sanatos, pentru ca este obtinuta pe cale naturala, nu prin procesari repetate, asa cum este in cazul zaharului. Trebuie sa stim, din capul locului, ca-n esenta vorbim de zaharuri identice si este necesara restrictia aportului, altfel riscurile de generare a bolilor clasice este acelasi (obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare si cerebrale), indiferent ca mancam multa miere sau mult zahar.
Tendintele in ultimii ani sunt de a nisa anumite produse. Mierea este multa, fie ca e poliflora sau monoflora. Daca ai o miere de la poalele Everestului si o imbraci bine intr-o poveste, adaugand si un marketing pe masura, poti promova un produs cu proprietati extraordinare, mai multe si mai bune decat ale clasei de baza. Mierea de Manuka nu e chiar de la poalele Everestului, ci de undeva mai spre est, din Noua Zeelanda. Este facuta de catre albinele care culeg nectarul florilor arborelui manuka. A ajuns sa fie comercializata in toata lumea, iar numeroase vedete ii fac reclama, sustinand ca trateaza ranile, inflamatiile din gat, indigestia, racelile.
Ingredientele active care pot intr-adevar avea actiune antimicrobiana sunt peroxidul de hidrogen (prezent in toate tipurile de miere) sau metilglioxalul (prezent in mierea de Manuka). Aplicarea de miere pe o rana tegumentara este total nejustificata insa atunci cand exista un protocol medical strict in acest sens, el implicand toaletarea atenta a plagii, cu norme de asepsie si antisepsie, aplicarea de bandaj steril, administrarea la nevoie a antibioticelor locale sau sistemice, toate sub mana medicului. Totusi, mierea a fost utilizata (studiu), mai ales in cazuri restranse cu infectii cu bacterii multirezistente la antibiotice, dar trebuie sa fie miere medicinala, filtrata dupa norme stricte. Aplicarea oricarui tip de miere cu impuritati poate accelera o infectie. Pentru inflamatii la nivelul mucoaselor bucale sau gatului, indigestie, raceli nu exista studii medicale semnificative care sa arate vreun beneficiu real.
Vorbim totusi de consum, ca acesta este scopul principal atunci cand cumparam mierea. Valoarea calorica mare necesita prudenta si aici, ca-n oricare alt compartiment al vietii, trebuind sa aplicam principiul dozei. Mierea de Manuka nu detine nicio proprietate miraculoasa. Mierea in general nu detine nicio proprietate miraculoasa. Nu ne va vindeca de boli cronice, nu va trata cancerul, nu ne va ajuta in slabit. O vom consuma cu moderatie si vom tine cont de faptul ca, chiar daca e obtinuta din flori si procedeul este natural, contine aceleasi tipuri de zaharuri ca, de exemplu, zaharul obisnuit. Iar mierea de Manuka, oricat de promovata ar fi, nu are avantaje reale in fata mierii obisnuite. Costa mult mai mult, fara nicio justificare cu studii clinice care sa-i probeze proprietatile.
sursa:leapsadesanatate