Reducerea fibrelor de colagen si elastina din piele conduce adesea la aparitia vergeturilor. In unele situatii anumite afectiuni sunt de vina pentru ivirea acestor neplaceri.
Pentru prevenirea vergeturilor, este necesara hidratarea atat din interior, cat si din exterior, prin folosirea unor produse adaptate precum cele care au in compozitie colagen, elastina, coenzima Q10 sau aloe vera. Sunt de evitat baile fierbinti, dar mai ales variatiile bruste de greutate – ingrasare sau slabire. O atentie sporita trebuie acordata in perioadele de schimbari hormonale – adolescenta, sarcina si menopauza.
Aplicate cu regularitate, cremele antivergeturi au o eficienta moderata. Nu exista o modalitate care sa le faca sa dispara complet, dar sunt cateva modalitati dermatocosmetice care le fac mai putin vizibile. De pilda, laserul le poate atenua aspectul, prin stimularea activitatii fibroblastilor, celule care asigura supletea dermului. De asemenea, tehnicile de peeling utilizeaza lotiuni sau creme cu vitamina A acida, care exfoliaza pielea si stimuleaza regenerarea straturilor profunde ale acesteia.
Ce favorizeaza aparitia vergeturilor. Vergeturile apar in anumite perioade ale vietii cum sunt adolescenta si sarcina, dar si atunci cand apar fluctuatii de greutate (ingrasarea sau slabirea brusca). Initial, au culoarea violacee (6-12 luni), dupa care capata o nuanta sidefata (cele mai vechi de 1 an), prezentandu-se, adesea, sub forma unor cicatrici liniare. Vergeturile sunt localizate mai ales pe solduri, coapse, pe fese si in zona sanilor.
Sindromul Cushing se poate manifesta si prin vergeturi. In cele mai multe cazuri, vergeturile sunt doar o problema estetica. Alteori insa, vergeturile sunt cauzate de boli precum sindromul Cushing, cauzat de productia in exces de cortizol. In acest caz, mai apar simptome precum ingrasarea la nivelul fetei, hipertensiune, depresie. sursa: clicksanatate.ro