CULINAR:Carnati de porc romanesti – O reteta numai pentru pentru Craciun

0
243

Cei mai gustosi carnati de porc, cum sa faci cei mai gustosi carnati de casa din carne de porc, carnati de casa facuti de noi in bucatarie mult mai buni si mai sanatosi decat carnatii din supermarket. Se apropie perioada Craciunului, perioada Sarbatorilor de Iarna si a Anului Nou, masa de sarbatori nu e completa si nu are nici-un farmec fara mirosul carnatilor proaspeti preparati acasa, mirosul imbietor de cozonac cald, sarmale in foi de varza aburinde si a diverselor preparate pentru masa de craciun, sa nu mai vorbim de impodobirea bradului, asteptarea zapezii si a lui Mos Craciun cu daruri multe, ca o sa uitam sa mai si gatim. Cum facem carnati traditionali romanesti?

Sfaturi, secrete si trucuri pentru niste carnati de casa reusiti:

In primul rand soiul carnii si ce fel de carne alegi pentru tocat conteaza cel mai mult in gustul carnatilor, apoi condimentele bine alese si dozate cum trebuie si dupa gust. Din aceasta cauza este de preferat sa se aleaga o carne proaspata de la porcii crescuti in gospodarie, carnea animalelor crescute la tara este mai inchisa la culoare, are consistenta mai tare, iar gustul difera foarte mult de carnea din magazine. Cea mai buna carne de tocat pentru carnati este: carne de porc mai grasa, pulpa de porc, fleica de porc, piept de porc.

Pentru un gust mai bun se toaca si cateva bucati de sorici de porc care vor da un gust special carnatilor, iar la prajirea carnatilor va rezulta o gelatina lipicioasa si gustoasa specifica grasimii de porc.
Condimente se pun dupa preferinta fiecaruia, cele mai folosite sunt: piper macinat, boia de ardei dulce si iute, usturoi, cimbru macinat si sare. Boia de ardei afumata da o aroma deosebita carnatilor.
Usturoiul se zdrobeste foarte bine si se freaca cu sare pana devine pasta (crema de usturoi), nu se pune usturoi dat prin masina sau taiat felii, nu este estetic si nu cred ca atunci cand mananci un carnat prajit vrei sa dai de bucati de usturoi sau bete de cimbru sau de la alte condimente prin el.
In compozitia de carne tocata si condimente se adauga apa calduta, ingredientele se vor amesteca mai bine, carnea o sa fie mai moale si mai usor de lucrat cu ea, altfel carnea o sa fie tare si ingramadita.

De preferinta se cumpara mate de porc curatate gata, daca nu sunt curatate atunci matele trebuie foarte bine spalate si tinute in apa cu sare, piper boabe si putin otet ca sa dispara mirosul urat de intestine. Matele se aleg subtiri sau groase, daca alegem subtiri se vor prepara mai repede, iar cele groase mai greu.
Chiar daca vrem sa congelam carnatii proaspeti preparati este bine sa-i tinem 1-2 zile atarnati in aer liber sa se usuce. La fel daca vrem sa-i afumam, nu ne apucam imediat sa afumam carnati proaspeti facuti, trebuie mai intai sa se zvinte putin.
Carnatii nu se umplu imediat, eu pun compozitia la rece cateva ore, apoi amestec din nou si mai potrivesc gustul de sare si condimente daca mai este nevoie.

Vom folosi urmatoarele ingrediente (se calculeaza in functie de cata carne avem): 10 kg carne de porc grasa, 5 linguri de sare mare, 4 linguri de piper negru macinat, 4 linguri de boia de ardei dulce, 4 linguri de cimbru macinat, 300g usturoi, 2 cani de apa sau supa de oase (carne), 12m mate de porc. Daca avem carne mai slaba atunci adaugam slanina de porc, cu aproximatie carne de porc macra 70% iar grasime de porc 30%.

Cum procedam, carnea de porc se taie bucatele mici si se toaca prin masina de tocat carne, se pune intr-un vas incapator si se amesteca bine. Usturoiul se curata, se zdrobeste si se freaca bine cu 1-2 linguri de sare grunjoasa, se freaca bime pana devine pasta.

Intr-o cana cu apa calda sau supa de carne se topeste bine restul de sare. Se amesteca carnea foarte bine cu toate condimentele si cu apa calduta pana se obtine o pasta legata si usor de lucrat cu ea. Se pastreaza la rece 1-2 ore, apoi se amesteca din nou si se potriveste gustul de sare si piper daca mai este nevoie. Matele de porc cumparate se scot din ambalaj si se tin 10 minute in apa calduta, apoi se desfac cu grija si se sulfa in fiecare mat ca sa fie mai usor de pus pe dispozitivul de carnati. Se monteaza masina de tocat fara cutit si sita, doar cu dispozitivul (palnia) de umplut carnati, se pune cate un mat si se umple usor cu amestecul preparat.

Carnatii preparati se tin la rece atarnati in balcon sau sub strasina casei pana se usuca putin, apoi se pot afuma sau congela avand oricand ne dorim sau ne este pofta de un carnat proaspat.

Reteta de carnati de casa ne este oferita de preparatedevis.ro.