Cum a evoluat consumul de zahar în ultimele 300 de ani

0
67

În 1700, în Europa si SUA se consumau în medie 2.3 kg de zahar pe an.

În 1800, în aceeasi regiune se consumau în medie 8 kg de zahar pe an.

În 1900, media a ajuns la 43 de kg de zahar pe an.

În 2009, mai mult de 50% dintre Americani consumau peste 90 de kg de zahar pe an!

Între 1970 si 2000, consumul de zahar adaugat a crescut cu 25%

În 1996, majoritatea indivizilor consumau 79 de g de zahar adaugat pe zi, din care jumatate era reprezentata de fructoza. Primele 30% din topul consumatorilor de zahar ating un prag de 178 de g de zahar, din care 60% este fructoza.

Avertisment dur privind consumul de zahar

Glucoza stimuleaza producerea de insulina în pancreas, spre deosebire de fructoza. De asemenea, majoritatea celulelor nu contin transportorul de fructoza menit sa o transporte dincolo de membrane celulara, pe când glucoza este transportata în celule printr-un transportor insulino-dependent.

Fructoza poate patrunde în celulele hepatice, generând glicerol – componenta principal a trigliceridelor. De asemenea, consumul ridicat de fructoza reduce nivelul insulinei plasmatice, a concentratiei de leptina (responsabila cu senzatia de satietate ) si nu a redus grelina libera (principalul hormon stimulant al apetitului). Adica reduce raspunsul insulinic la consumul de zahar (rezistenta la insulina), creste apetitul si întârzie instalarea senzatiei de satietate.

 Zece curiozitati despre zahar, considerat „drogul legal”

Mai mult decât atât, studiile au relevant faptul ca metabolizarea hepatica a fructozei favorizeaza lipogeneza si cresc valorile lipidelor libere masurate postprandial. Adica ne „ajuta” sa ne îngrasam mai repede si mai mult . Un alt studiu a legat consumul ridicat de fructoza de cresterea riscului de boala cardiovasculara prin afectarea raportului HDL/LDL si a evidentiat si cresterea semnificativa a nivelului de acid uric în organism, cu legatura directa cu boala cardiovasculara.