Cum afecteaza diagnosticul de COVID-19 psihicul si gestionarea emotiilor in pandemie

0
62

Medic psihiatru: despre efectul coronavirusului asupra sănătății mintale și cum să ne protejăm psihicul. Cele mai frecvente afecțiuni psihice diagnosticate la pacienții COVID-19 au fost cele din sfera anxietății, cele afective, tulburările de somn și sindroamele demențiale.

Pandemia COVID este cea mai mare provocare cu care se confruntă omenirea și probabil evenimentul care a produs cele mai mari schimbări în societatea umană din ultimii mulți ani. O provocare economică, științifică, medicală și socială care își va arăta urmările cu mult după ce vom fi trecut de ea. „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mental cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților” – așa propunea Organizația Mondiala a Sănătății să definim sănătatea încă de la 1946, completată ulterior cu „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic”.

Care sunt implicațiile diagnosticului de COVID-19 asupra stării psihice a pacientului și cum ne putem feri de tulburările mentale în această perioadă ne spune medicul psihiatru Adrian Pătrățanu, de la Clinica Smart Nutrition.

Este foarte clar că această pandemie a afectat sănătatea noastră pe toate aceste dimensiuni ale definiției. Dacă mass-media s-a concentrat pe aspectele acute precum numărul de îmbolnăviri, decese, starea spitalelor, capacitatea sistemului de sănătate, măsuri legale restrictive care au afectat economia și libera circulație și care au dat peste cap întregul nostru stil de viață, un aspect care a trecut în mare parte neobservat și nu a fost suficient discutat este sănătatea mentală. Aceasta va fi bomba cu ceas a pandemiei, al său ecou lung si surd. În scenariul optimist în care vom reuși să stăvilim pandemia mai devreme sau mai târziu, vor rămâne răni adânci și în societate și în individ.

continuarea pe csid.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.