Radiaţiile ultraviolete afectează vederea , aşa că, deşi pare mai degrabă necesar să ne protejăm ochii pe perioada de primăvară – vară, adevărul este că ar trebui să fie un obicei pe care ar trebui să ni-l însuşim pe tot parcursul anului, mai ales dacă nu dorim să suferim prematur de cataracta sau degenerescenţă maculară. Dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, doctor în ştiinţe medicale şi parte din board-ul Consiliului European de Oftalmologie ne-a explicat cum ne alegem ochelarii de soare pentru a ne proteja vederea.
Cea mai rezonabilă şi eficientă măsură este utilizarea lentilelor cu filtre UV sau heliomate care împiedică pătrunderea radiaţiilor solare. Cu toate acestea, există încă multe persoane care cred că purtarea lor nu este atât de importantă. În plus, invocă faptul că nu ştiu care este diferenţa dintre ochelarii pe care îi găsim în mod atât de răspândit la comercianţi şi cei care au lentile menite să protejeze ochii.
„Oamenii sunt din ce în ce mai conştienţi de cât de important este protejarea pielii de soare, dar nu atât de mult tind să facă acelaşi lucru cu ochii, când de fapt daunele care apar în ambele zone, piele şi ochi, sunt foarte similare, odată cu expunerea prelungită la soare”, a explicat dr. Alina Gheorghe.
Putem clasifica riscurile şi leziunile oculare cauzate de soare în două grupuri mari:
Expunere excesivă la soare pe termen scurt
Afectările derivate din expunerea la radiaţii solare fără o protecţie corespunzătoare a ochilor într-o zi de de plajă, de exemplu, pot însemna conjunctivită şi arsuri corneene.
Arsurile corneene sunt foarte dureroase şi provoacă o vedere înceţoşată sau afectarea temporară a vederii, precum şi o sensibilitate ridicată la lumină.
Pe termen mediu şi lung
Neglijarea protejării ochilor împotriva radiaţiilor solare în mod regulat favorizează apariţia prematură a cataractei, o boală vizuală caracterizată prin opacifierea cristalinului.
În plus, accelerează uzura structurilor esenţiale pentru vedere, cum ar fi macula, provocând degenerescenţa maculară, o altă boală degenerativă asociată vârstei. Macula este o regiune absolut vitală a retinei pentru vedere, iar deteriorarea ei este ireversibilă.