Este greu, dar nu imposibil. Majoritatea oamenilor cred cu tarie ca nu se mai poate face nimic cu nervii lor. Si totusi, se mai poate face ceva si nu este chiar atat de complicat. Trebuie sa intelegem inainte de toate ce se petrece in comportamentul nostru si sa folosim apoi toate metodele pe care le putem invata cu usurinta din manuale de specialitate sau de la un terapeut. Ca sa va usurez putin " munca", am selectat cateva sfaturi care s-ar putea sa va fie de folos.
Va fi o experienta foarte interesanta, intrucat nu oricine poate reusi sa se cunoasca pe sine si sa actioneze astfel incat sa isi controleze emotiile. Unii renunta dinainte de a se apuca de procedura, continuand sa traiasca nefericiti. Emotiile noastre sunt ceva dobandit si nu un lucru cu care ne-am nascut, cu alte cuvinte sunt pur si simplu obisnuinte. Spre exemplu, " daca este posibil sa provoci teama de soricei si de blana, la fel de bine poti face un om sa scape de o astfel de frica".
Emotiile noastre survin automat atunci cand suntem pusi in prezenta cauzei sau a unui lucru care ne aminteste de cauza care le-a provocat. Ce este interesant, e faptul ca putem sa ne desprindem de aceste obisnuinte emotionale. Pot sa va spun ca emotiile noastre apar in mod automat, asadar este inutil sa cerem cuiva sa fie mai putin emotiv. Pentru a ne putea echilibra, trebuie sa invatam sa tinem cont de trei elemente: care este factorul extern care ne declanseaza emotia, emotia in sine si comportamentul nostru fata de emotie.
Nou este faptul ca toate emotiile noastre tin de un gand si nu de altceva. Atunci cand venim pe lume, nu avem niciun gand in minte, ci pur si simplu o cutie goala. Experientele pe care le traim ulterior si cuvintele pe care urmeaza sa le auzim, ne vor umple cutia, din care mai apoi vor iesi propriile noastre ganduri. Nervii si emotiile sunt lucruri controlabile, dat fiind ca nu venim pe lume nervosi si emotivi. Pe masura ce evoluam, in functie de educatia primita si ce invatam singuri, ajungem sa reactionam emotional in fata situatiilor care ne inconjoara. La fel cum ne dobandim obisnuintele, asa le si putem pierde. Cu alte cuvinte, putem scapa de emotii la fel de usor cum le dobandim.
Fiinta umana este speciala, caci toate emotiile pe care le traieste sunt inmagazinate in creier. Cu toate ca se spune ca "nu este bine sa iti controlezi nervii, intrucat te-ai putea imbolnavi atunci cand le tii pe toate in tine", de fapt este mai indicat sa invatam sa controlam emotiile, nu sa le tinem in noi. Treptat trebuie sa stim sa ne ferim de emotii si de stresul provocat de emotii. Emotiile pozitive sunt aducatoare de caldura, de entuziasm si de fericire, fapt ce ar trebui sa determine omul sa isi cultive emotiile pozitive. Stresul si emotiile sunt doua entitati, care se declanseaza una pe cealalta. O situatie stresanta poate produce cu usurinta emotii, cum ar fi teama, frustrarea si chiar vinovatia. Cheia este sa fiti modeste in asteptarile pe care le aveti, intrucat nimeni nu se schimba complet de la o zi la alta. .