Cum arată economia Romaniei la S1/2018: cu excepţia bugetului, indicatorii macro sunt destul de buni. Sperăm să nu se întample accidente

0
76

Datele publicate de INS cu privire la PIB în T2 confirmă evoluţia bună a economiei şi, dacă pe plan extern nu se întâmplă nimic grav, iar scena internă nu dă în clocot, 2018 ar trebui să fie al şaselea an în care economia înregistrează o creştere de peste 3%.

PIB-ul a crescut în S I/2018 cu 4%, an/an, dar, mai impor­tant, în dinamică trimes­trială el a accelerat de la 0,1% în T1 la 1,4% în T2, cea mai importantă creştere din UE.

Economiştii au observat că, din perspectiva cererii agregate, această evoluţie a fost determinată de cererea internă.

Consumul, reflectat de vânzările din comerţul cu amănuntul, a crescut cu 6,5%, departe de creşterea de 18% înregistrată în S I/2017, an/an, dar această decelerare era de aşteptat, pe măsură ce efectul de bază al stimulilor fiscali, ce au făcut posibilă creşterea de 6,9% de anul trecut, se stinge.

Investiţiile cresc şi ele şi se observă inclusiv o creştere a investiţiilor statului (cheltuielile de capital), care consem­nează un plus de 72%, până la 7 mi­liarde de lei în primul semestru (trebuie subliniat că aici intră şi cheltuielile cu achiziţiile Armatei, de 2,4 miliarde de lei la şase luni). Totuşi, cheltuielile de capital rămân Cenu­şăreasa economiei, ele fiind cu 1,5 miliarde de lei mai mici decât programarea bugetară.

Cheltuielile guvernamentale în proiectele finanţate din fonduri UE sunt şi ele jos – 52% din programarea bugatară – pentru că, pur şi simplu, banii UE nu vin şi orice cheltuială care nu poate fi rambursată de Bruxelles în anul în care a fost făcută se duce în deficitul bugetar.

Investiţiile străine cresc şi ele – plus 29% în S I/2018, an/an, până la 2,2 mld. euro, în vreme ce, fapt mai puţin întâlnit la noi, exporturile au crescut în semestrul I peste importuri, temperând adâncirea gravă a deficitului de cont curent. BNR apreciază că, anul acesta, având în vedere evoluţia de mai sus, exportul net ar putea avea o contribuţie pozitivă la PIB. Totuşi, România este departe de a trece pe excedent în comerţul internaţional, excedent pe care îl înregistrează majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

Industria, care anul trecut a crescut cu 8,5%, a înregistrat un plus de 4% în semestrul I. Agricultura va fi departe de performanţa de anul trecut, dar, din perspectiva PIB, nu va fi o dramă, având în vedere ponderea ei redusă în economie – în jur de 4%.

Îngrijorează sectorul rezidenţial, care, în semestrul I, a avut o cădere de 27%, asta şi pentru că avansul bun al economiei, din ultimii ani, a împins sectorul în sus – un plus de peste 70% în 2017. Acum, reducerea activităţii în rezidenţial a antrenat căderea întregului sector, care s-a restrâns în S I/2018  cu 0,1%.

Sunt şi alte elemente care oferă perspectiva unei creşteri economice spre 4% în 2018. După ce s-a apropiat de 3,5%, ROBOR la trei luni scade uşor.

Inflaţia s-a temperat în iulie, după ce BNR a majorat de trei ori dobânda-cheie, până la 2,5%. Mulţi economişti cred că BNR se va opri aici, cel puţin în acest an.

Variantele de creştere a PIB sunt pentru anul acesta de 3,5-4,3%. Este o creştere bună, dar care pune în dificultate guvernul, care şi-a alcătuit bugetul pe o creştere de 5,5%.

ZF.RO