Cum calmezi durerile de burtica la bebelusi. Iata cateva remedii eficiente

0
107

La sugari si la copiii mici apar adesea dureri abdominale provocate de spasme intestinale sau de acumularea de gaze din stomac si din intestine. In astfel de cazuri, fitoterapia te poate ajuta sa rezolvi problemele fara sa-ti mai bati capul cu efectele secundare, contraindicatiile, preturile ridicate ale medicamentelor clasice. Nu ai nevoie decat de un „stoc” de plante si sa stii ce sa faci cu ele.

Menta si busuioc pentru dureri abdominale

Infuziile de plante se pot administra calculand cantitatea lor in functie de nevoile de lichide pe kilogram-corp in 24 de ore (ele nu trebuie sa depaseasca un litru in 24 de ore). Plantele folosite trebuie sa aiba actiune antispastica si carminativa (de calmare a durerilor abdominale si de eliminare a gazelor acumulate in stomac si intestine).

Infuziile se indulcesc cu zaharina sau cu ciclamat de sodiu si, in functie de natura dispepsiei, chiar cu zahar fiert in apa de infuzare. In durerile abdominale ale copiilor au efecte favorabile in special menta, busuiocul, cimbrul, anasonul, coada-racului, fenicul, salvia, porumbarul, ale caror substante active sunt uleiurile volatile. In general, la sugari se recomanda infuzii de plante din aceste familii, in cantitate de 3-6 linguri pe zi, iar la copiii intre 2 si 5 ani, 1-2 cani pe zi.

Acelasi efect calmant il au si infuziile de:

Fructe de anason (Fructus Anisi)

Infuzie preparata din 8-10 fructe la 100 ml apa; se beau 3-6 linguri, pana la o cana, in functie de varsta.

Fructe de chimion (Fructus Carvi)

Infuzia preparata din 1/2 lingurita de fructe la 100 ml de apa. Se administreaza sase linguri la sugari si o jumatate de cana la copilul care are mai putin de 3 ani.

Fructe de coriandru (Fructus Coriandri)

Infuzia din 1/2 de lingurita de fructe la 100 ml de apa se administreaza diferentiat, in functie de varsta, de la cateva linguri (la sugari) pana la o jumatate de cana (la copilul mai mic de 3 ani).

Frunze de roinita (Folium Melissae)

Infuzia dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa se dozeaza, ca in indicatiile de mai sus, dupa varsta copilului: la sugari se dau maximum 6 linguri pe zi, iar la copiii pana la 3 ani, se administreaza pana la o cana de lichid pe zi, scrie mami.ro.

Frunze de menta (Folium Menthae)

Infuzia preparata dintr-o lingura de frunze la o cana cu apa se administreaza in functie de varsta, de la 3 linguri pana la 250 ml, pe zi, neindulcita.

Pentru calmarea durerilor abdominale ale copiilor:

Flori de tei (Flores Tiliae) 30 g

Frunze de roinita (Folium Melissae) 30g

Frunze de menta (Folium Menthae) 20g

Fructe de anason (Fructus Anisi) 10g

Fructe de chimion (Fructus Carvi) 10 g

Infuzia preparata dintr-o lingurita de amestec de plante la o cana cu apa se administreaza de la 3 linguri pana la o cana pe zi, in functie de varsta. La copiii cu tulburari cronice de nutritie (distrofici) pe care se grefeaza, de cele mai multe ori, dispepsiile acute, in prima zi se vor administra numai infuzii de plante sau apa fiarta si racita, neindulcite sau usor indulcite cu zaharuri care fermenteaza mai greu (glucoza, dextroza, zaharina sau ciclamat de sodiu).

In cazul disparitiei colicilor si al normalizarii numarului si consistentei scaunelor, se trece treptat la dieta normala, care poate sa contina fulgi de grau, de porumb sau de ovaz si alte alimente, in functie de varsta copilului. Ca tratament extern contra durerilor colicative se recomanda aplicarea de comprese caldute pe abdomen, cu infuzie de maghiran (Herba Majoranae), preparata din doua linguri de planta la o cana cu apa.

Compresa se schimba la 10-15 minute, pentru a se mentine in permanenta caldura locala.