Cum creşti copilului încrederea în forţele proprii. Sfaturi pentru părinţi

0
62

Un copil care are o stimă de sine ridicată trece mai uşor peste perioadele dificile şi are o atitudine mai bună în faţa eşecurilor. Există câteva moduri prin care îi poţi spori încrederea în forţele proprii.

Se pierde uşor cu firea ori se înroşeşte? Îşi găseşte greu cuvintele, le pronunţă cu dificultate sau preferă să tacă şi să stea restras într-un colţ, îndeosebi atunci când nu se află printre cunoscuţi? Sunt semnele unui copil care nu are încredere în el însuşi. De ce contează atât de mult stima de sine? Atunci când va avea o decepţie, nu se va însingura, cu gândul că este ceva în neregulă cu el. Încrederea în sine îl va face şi mai sociabil, mai îndrăzneţ să lege prietenii, mai puţin predispus să ridice ziduri în relaţia cu ceilalţi din cauza unor oprelişti  cum ar fi nişte kilograme în plus sau o statură mai mică.

Îndulceşte criticile

Un copil timid, introvertit, cu o stimă de sine scăzută, are tendinţa să se închidă şi mai mult dacă este criticat prea aspru sau adesea. I-ar prinde mai bine să pui mai mult preţ pe calităţile lui decât pe defecte. Este constructiv să-l şi critici, dar modul în care o faci contează foarte mult. În locul unei replici care-l demoralizează cum ar fi: „Cum de n-ai salutat-o pe vecină nici de data asta?“, ai putea să ai o abordare pozitivă: „Sunt sigur că data viitoare nu vei mai uita! Ţi-am apreciat mereu politeţea!“. Vorbind cu el, îl vei ajuta să fie mai deschis cu cei din jur şi să-şi îmbunătăţească abilităţile sociale. Încearcă să-l înţelegi şi să-i dai timp să evolueze şi nu-l face să-i fie ruşine dacă face ceva diferit de ceea ce te aştepţi.

Lasă-l să înveţe din propriile greşeli

Asigură-l mereu că ai încredere în el. Tocmai din frica de a nu greşi sau de a nu dezamăgi, mulţi copii preferă să rămână în zona de confort, să nu îndrăznească să iasă din tipare, să obţină mai mult sau să rişte. Explică-i că-l iubeşti pentru ceea ce este, nu pentru alegerile lui. Uneori, nu strică să-l laşi să ia decizii sigur, chiar dacă greşeşte, pentru că va învăţa mai mult de pe urma greşelilor. Ai putea chiar să-i dai şansa de a nu face totul ca la carte, ca să nu mai fie exagerat de precaut şi rigid în privinţa respectării regulilor.

Continuarea pe clicksanatate.ro