Cineva din medicii mei cunsocuti mi-a zis odata: „Stii cand incepe menopauza? Atunci cand te irita felul in care maninca sotul”. Nu stiu cate dintre voi veti fi de acord cu aceasta afirmatie, insa un lucru este cert – de la o varsta incoace ne irita orisice. Suntem ca vantul de afara, ba avem dispozitie, ba ne vin lacrimi in ochi, ba suntem ca un bot de nervi, ba ne vine sa cuprindem toata lumea. Instabilitatea emotionala si starea de depresie sunt „amicii” nostri pe drumul menopauzei.
Pentru doamnele rationale dau o explicatie scurta- de vina sunt fluctuatiile hormonale prin care trece femeia in peroada scaderii nivelului de estrogeni. E o stare temporara. Daca ai o fetita adolescenta in preajma vei observa acelasi fenomen de instabilitate emotionala- ea la fel are fluctuatii hormonale, doar ca in crestere, iar in menopauza e in descrestere. Plus la toate, estrogenii influenteaza activitatea serotoninei, substanta care raspunde de dispozitia noastra. La toate acestea, cu timpul se adauga si alte dereglari neuro –psihice legate de inaintarea in varsta: inrautatirea memoriei si capacitatii de concentratie, neliniste, accese de plans, reducerea energiei de viata si, in general, ne simtim neapreciate si obosite.
Chiar daca esti acum ca un nor negru, respira adanc si citeste recomandarile noastre: – Accepta-ti varsta. Nu trebuie sa te examinezi fara limite in oglinda, daca nu ai riduri noi sau cearcane sub ochi, daca nu s-a schimbat culoarea pielii etc. Nu-ti propune un scop irealizabil- sa intorci anii inapoi, mai bine primeste cu placere tot ce iti ofera viata. – Recunoaste ca esti iritata. Atunci cand ai un acces de dispozitie proasta, constientizeaza acest lucru, fara a cauta vinovatul. Da, eu acum sunt iritata, din cauza perioadei mele de tranzitie hormonala si nu din cauza celorlalti care ma inconjoara. – Gandeste pozitiv! intalneste-te de preferinta cu oameni buni si interesanti. Gaseste un scop in viata. Determina-ti un ritm bine definit al zilei: mananca la o ora anumita; culca-te si trezeste-te la aceleasi ore.
Antreneaza-ti permanent creierul: invata poezii, rezolva integrame, socoteste in gand- toate aceste exercitii vor actiona foarte benefic la memorie si la capacitatea de concentrare. Sau poate iti iai un catelus sau o pisica. Fa tot ce-ti place. Acum ca niciodata este important sa te rasfeti cu lucruri si evenimente placute. Mai stii, poate iti intra in obisnuinta, si vei indragi aceasta grija de sine. – Fa sport. Pe langa multe beneficii pentru muschi, oase si greutatea corporala, exercitiile fizice ridica nivelul de serotonina-substanta dispozitiei bune. – Aplica tehnici antistress- aromaterapie cu bergamota, neroli, sau alte uleiuri citrice, un masaj relaxant, yoga, meditatia, toate acestea vor contribui la calmarea sistemului nervos. – Consuma alimente pentru o dispozitie buna, cum ar fi: produse bogate in magneziu (triptofan, spanac, migdale, banane, carne de curcan, terci de ovaz). Foloseste ceauiri calmante din musetel, melisa, menta, pojarnita. – Apeleaza la ajutorul medicului ginecolog sau neurolog. Sunt situatii cand starea depresiva nu poate fi controlata cu toate remediile enumarate mai sus. Atunci mergi la medic si, nici intr-un caz, nu trata singura problema cu medicamente recomandate de prietena sau colega ta. E periculos!
Si ca un epilog, nu uita, ca starea de instabilitate emotionala este temporara. Iar atunci cand valurile nervozitatii se vor linisti este important sa continui acea deprindere de a te iubi si de a te rasfata! Pana la urma chiar si incercarile neplacute ne pot invata unele deprinderi bune, nu-i asa?