Cum faci cei mai buni cozonaci. 10 secrete stiute doar de gospodine

0
79

Pare greu de crezut, dar a mai trecut un an. Ca de obicei, ne miram si ne intrebam ce am facut anul acesta si cum de a trecut asa repede. Dar ne revenim rapid deoarece simtim miros de cozonaci. Sau cel putin incepem sa ne gandim la felurile de mancare pe care sa le pregatim pentru sarbatori. Daca in ceea ce priveste felurile principale, acestea difera de la o gospodarie la alta, in ceea ce priveste desertul, cozonacul este nelipsit. L-am incadrat in categoria deserturilor, dar sigur ca fiecare dintre noi il consuma pe tot parcursul zilei, iar micul dejun format dintr-un pahar de lapte si o felie de cozonac a devenit deja o regula nescrisa a Craciunului.

Astazi nu vom vorbi despre retete de cozonaci, ci va vom impartasi in schimb cateva secrete pe care doar gospodinele le stiu. Asadar, citeste in continuare daca vrei sa afli cum faci cei mai buni cozonaci. La final, nu uita sa ne spui pe cate dintre cele de mai jos le stiai, dar si care sunt trucurile tale pentru a obtine cozonaci pufosi si gustosi.

Cum faci cei mai buni cozonaci

  • Inainte sa pregatesti aluatul pentru cozonaci, asigura-te ca este cald in bucatarie si, mai ales, ca toate ingredientele pe care urmeaza sa le utilizezi sunt la temperatura camerei. Spre exemplu, daca folosesti oua abia scoase din frigider sau lapte rece, acestea vor impiedica aluatul cozonacului sa creasca pufos si sa se coaca uniform;
  • E indicat sa incalzesti putin laptele atunci cand pregatesti maiaua din drojdie, insa ai mare grija ca acesta sa nu fie fierbinte deoarece vei opari drojdia, iar aceasta isi va pierde mare parte din proprietati;
  • Daca iti doresti un cozonac pufos, foloseste lapte gras si, daca vrei, adauga si cateva linguri de lapte condensat. Grasimea va ajuta zaharul si drojdia sa dospeasca, iar tu vei avea un cozonac la fel de pufos ca in reclame (doar ca mai sanatos);
  • Daca vrei sa sporesti si mai mult cantitatea de grasime din aluat, adauga o lingura de smantana grasa sau de untura curata;
  • Cerne faina si adauga treptat cantitati mici, in ploaie. Nu uita sa framanti bine de tot de fiecare data, daca vrei ca aluatul sa devina elastic;
  • Inainte sa faci compozitia pentru umplutura, opareste nuca folosind putin lapte fierbinte. In acest mod vei scapa de gustul amarui al nucii;
  • Inainte sa adaugi ouale in aluat, freaca-le cu putina sare. Aceasta va spori culoarea galbenusului, iar cozonacii vor fi mai frumosi;
  • Este indicat sa folosesti doar oua de gaina deoarece ouale de rata sau de gasca sunt mult prea dense si nu vor lasa aluatul sa creasca pufos;
  • Un alt truc eficient este sa nu deschizi usa cuptorului in primele 20 de minute (cozonacii vor creste mai mult);
  • Nu in ultimul rand, ca sa nu se arda cozonacii, pune hartie de copt unsa cu ulei, in tavile de copt.