Stevia contine tanini (inclusiv catecol), principii amare, rasini, rumicina, acid crisofanic si un ulei volatil complex, precum si glicozide, care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fara ca vreo calorie sa fie absorbita. Este bogata in fosfor, calciu, zinc, mangan, seleniu, magneziu, sodiu, fier, potasiu, vitamina A, vitamina C. Substantele active din stevie ii confira acesteia proprietati antibacteriene, antiseptice, antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice si antihipertensive, purgative, depurative, laxative, astringete, colagoge.
Ceai de stevie. Puneti un litru de apa pe foc. Cand clocoteste, adaugati o legatura de stevie bine spalata si maruntita. Acoperiti vasul 15 minute, apoi strecurati. Se bea intreaga cantitate, pe parcursul unei zile, in cure de 3 saptamani.
Mancare de stevie. Aveti nevoie de 6-7 maini de stevie proaspata, 2 legaturi de ceapa verde, o legatura de usturoi, o legatura marar, 50 ml ulei de masline, o lingura cu faina, sare, piper.
Spalati stevia si puneti-o la fiert, in apa cu sare. Dupa ce a fiert, strecurati-o si pastrati o cana de zeama. * Ceapa si usturoiul se taie marunt, se calesc in uleiul de masline. Se adauga faina si cate putin din zeama in care a fiert stevia. Se adauga stevia tocata marunt peste sos, impreuna cu un praf de sare, piper si marar tocat. Inlocuiti in fiecare zi o masa cu o portie de mancare de stevie. D.F.