Cum functioneaza ‘farmacia naturii’ – Planta eficienta in tratarea bolilor renale si gastrointestinale

0
82

În contextul societății moderne, interesul omului pentru plantele cu efecte terapeutice a crescut foarte mult și s-a dezvoltat de la ocupațiile din trecut la ceea ce este fitoterapia de astăzi. Rezultatele științifice din ultimii ani în domeniul plantelor medicinale și aromatice, împreună cu datele statistice, arată orientarea și interesul consumatorilor pentru plantele curative.

Cea mai veche formă de tratament de-a lungul timpului a fost fitoterapia.

Oamenii din Grecia antică au moștenit cunoștințe medicale fitoterapeutice bogate de la cei din India, Babilon, China și Egipt. Arabii au asimilat cunoștințele farmacologice și terapeutice ale Anticilor, asigurând transmiterea lor, la care și-au adăugat descoperirile științifice. Un salt calitativ în utilizarea plantelor medicinale i se datorează lui Theophrastus Paracelsus (1594 – 1541 î.Hr.), care a introdus în fitoterapie aplicarea componentelor active pe bază de plante. În prezent, suplimentele pe bază de plante reprezintă aproximativ 0,5% din prescripția globală a suplimentelor, potrivit doc.ro.

Primula officinalis Hill, Primula veris L. ori ciuboțica-cucului este cunoscută și sub numele de cuckoo-cuckoo, agulla, angelina sau floarea Sfântului Petru. Aceasta a fost folosită încă din Evul Mediu fiind întrebuințată ca plantă medicinală pentru tratamentul durerilor de cap. Frunzele de ciuboțica-cucului erau consumate sub formă de salată sau de supă. În plus, în vremurile de demult, florile de Primula veris erau foarte căutate și întrebuințate pentru remedii casnice, pentru a face vin, ceai și unguent, ce avea efect calmant, antispastic, dar și o importanță semnificativă în întărirea sistemului nervos, a creierului ori în ameliorarea neliniștilor și a insomniei.

Primula officinalis aparține familiei Primulaceae care cuprinde 30 de genuri și aproximativ 1.000 de specii erbacee, răspândite pe tot globul, predominant în regiunile reci și temperate ale emisferei nordice. Florile de Primula officinalis se găsesc în regiunile însorite din Europa centrală și de vest și Asia. În multe țări Primula este o plantă pe cale de dispariție.

CITEȘTE ȘI: Remedii naturale: Plantele care ajută la vindecarea infecțiilor urinare şi uterine

Aceste plante se găsesc în compoziția ceaiurilor de tuse, extractelor lichide și uscate, și siropurilor.

Primula veris L. are frunze sub formă de limbă, dispuse alternativ, opuse sau într-o rozetă bazală. Florile de culoare galben-aprins sunt variate ca formă și ca mărime. Primula este un gen de plante care cuprinde aproximativ 400 de specii, iar unele dintre ele sunt plante populare, de grădină datorită florilor lor colorate.

Componente active în ciuboțica-cucului

Glicozidele fenolice și saponinele sunt compuși caracteristici pentru Primula officinalis. Planta conține 5-10% saponine triterpenice, care au: aglicon primulagenină A, heterozide, uleiuri volatile, enzime de polimerază, flavone, amidon etc. Florile de Primula conțin până la 2% din saponine și flavonoide, carotenoide, urme de ulei esențial și enzime.

În plus, studiile farmacologice au arătat că extractele din Primula officinalis Hill, bogate în saponine au proprietăți antiastmatice, antiinflamatorii și antivirale. Substanțele active prezente în această plantă medicinală au efecte antiflogistice sau antiinflamatorii și prin urmare, utilizarea sa este recomandată în terapia bolilor sistemului respirator, laringitei și bronșitei. Totodată, noile studii care utilizează teste biologice arată că ciuboțica- cucului are o potențială activitate anxiolitică. Extractul de Primula poate fi așadar, util în modularea stărilor de anxietate fără a provoca sedare. În plus, flavonoidele din florile de ciuboțica-cucului pot provoca ușoare efecte diuretice. Speciile de primule pot conține, de asemenea, alergeni, iar unele specii sunt utilizate în mod tradițional pentru tratarea epilepsiei și convulsiilor. De asemenea, se știe că planta Primula are efect antispastic, vermifug, emetic (vomitiv) și astringent în medicina publică.

Utilizare terapeutică pentru ciuboțica-cucului

Speciile de Primule au fost utilizate în principal – în medicina populară europeană, pentru tratarea bolilor căilor respiratorii superioare cum ar fi bronșita și tusea, dar și ca remediu pentru migreneși tulburări de somn.

În scopuri medicinale se folosesc rădăcinile, frunzele și florile plantei.

Rizomii și florile au efect expectorant, anticonvulsivant, antimitotic, antibacterian și relaxant. Semințele au prezentat acțiune anti hipercolesterolemică. Florile sunt întrebuințate tăiate și uscate, iar rădăcinile sunt utilizate sub formă de infuzii și tinctură.

Boli renale și gastrointestinale

De asemenea, Primula este eficientă în tratarea bolilor renale, în special a pietrelor la rinichi, dacă rădăcina este fiartă, iar din decoct se consumă câte 3 căni pe zi. Rădăcinile și rizomii conțin până la 10% saponine triterpenice și glicozide fenolice, care joacă un rol în tratamentul tulburărilor renale și biliare, bronșitei sau bolilor gastrointestinale. În mod tradițional, extractele de Primula sunt preparate cu apă în medicina populară, și în special, sunt consumate ca ceai de Primula.

Efect expectorant și secretolitic

Efectul terapeutic de bază utilizat, în prezent, este expectorant și efectul secretolitic. Saponinele din floarea și din rădăcina Primulei, prin iritarea mucoasei gastrice, stimulează secreția glandelor salivare și a mucoasei respiratorii.

Rădăcina este mai eficientă în influențarea funcției căilor respiratorii datorită conținutului mai mare de saponină. Rădăcina de Primula este folosită ca un expectorant în cazul răcelilor și inflamației căilor respiratorii. Saponinele stimulează mișcarea mucociliară permițând excreția mucusului din căile respiratorii. Pe lângă efectele mucofluidificante, expectorante și antitusive, primula are și un efect antiinflamator, diuretic și ușor sedativ.

Inflamațiile uscate ale cailor respiratorii

Preparatele medicamentoase sunt indicate în inflamațiile uscate ale căilor respiratorii și prin producerea de secreții de vâscoză însoțite de o expectorație mai slabă.

Pentru aplicarea efectului expectorant, ciuboțica-cucului este utilizată în combinație cu alte medicamente: F. malvae, R. althaeae, H. thymi, F. anisi.

O altă specie de Primula are flavonoide care au proprietăți citostatice puternice împotriva celulelor HL 60 chiar și la concentrații scăzute.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO