Cum şi-a petrecut Mozart ultimii ani de viaţă

0
90

Cum şi-a petrecut Mozart ultimii ani de viaţă. Odată cu finalizarea operei Don Giovani de către Mozart, tatăl acestuia, Leopold se îmbolnăveşte şi moare la 28 mai 1787.

Părintele acestuia a jucat un rol important în educația muzicală a fiului său. L-a instruit din copilărie și a contribuit la dezvoltarea genului muzical a micului Mozart.

Cum şi-a petrecut Mozart ultimii ani de viaţă

Mozart realizează în medie o compoziție la fiecare două săptămâni între anii 1784 şi 1786, multe dintre aceste dovedindu-se a fi adevărate capodopere.

Premiera operei Don Giovanni are loc la Praga și este primită de public cu entuziasm. După succesul răsunător avut de această operă, urmează Così fan tutte, reprezentată cu mai puțin succes.

Mare compozitor pierde treptat din popularitate. Între timp murise și protectorul său, împăratul Iosif al II-lea, cel care îl numise „compozitor al curții imperiale”.

Ultimul sau concert a avut reprezentaţia în lună martie a anului 1790. A compus opera Flautul fermecat, cu care a obținut un mare succes.

Din luna noiembrie 1791 sănătatea lui Mozart s-a degradat progresiv. Se pare că suferea de o febră reumatismală recurentă, cu insuficiență renală.

Cauza decesului nu este clară. Diagnosticul medicului constatator a fost hitziges Frieselfieber („febră cu eczemă”).

Alte presupuse cauze ale decesului

Asupra morţii lui Mozart au circulat diferite variante. S-a speculat că ar fi murit din cauza febrei reumatice, a sifilisului sau a trichinelozei.

Probabil cauza morții lui Mozart trebuie căutată într-o boală contractată în timpul copilăriei sale.

Medicina modernă tinde spre o infecție cu streptococi, care nu a fost tratată în mod adecvat,. Ca urmare s-a produs o insuficiență cardiacă și care a antrenat și afectarea altor organe.

Speculațiile nu au lipsit, suspectându-se o otrăvire pusă la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri.

Versiunea a devenit celebră și datorită filmului lui Milos Forman, Amadeus, care a câștigat nu mai puțin de 8 Premii Oscar.

La 4 decembrie starea lui se ameliorează trecător, mai lucrează la compoziția Requiemului, pe care însă nu va reuși să-l termine.

Există mărturii că Requiemul a fost comandat compozitorului de o persoană necunoscută, care i-a venit în vizită fiind îmbrăcată în straie de culoare neagră. Persoana a fost mai târziu identificată.

Acesta era un slujitor al unui conte vestit. Contele, pe numele Welsegg, avea intenția de a se interpreta Requiemul compus de Mozart cu ocazia încetării din viață a soției sale, reclamând creația drept o compoziție proprie.

Despre această întâmplare Mozart nu a mai aflat. El era convins că muzica și-o scrie pentru propria sa moarte. În ziua de 5 decembrie 1791, viața scurtă a lui Wolfgang Amadeus Mozart se stinge pentru totdeauna. Avea numai 35 de ani.

După un scurt serviciu divin la Catedrala Sfântul Ștefan din Viena (Stefansdom), trupul neînsuflețit al lui Mozart este dus fără un cortegiu de însoțitori, la cimitirul Sankt Marx.

Mottoul lui a fost: ” Mă simt cuprins de muzică. Muzica este în mine”.